Cukiniowe spaghetti z pesto, halloumi i pomidorami…Bomba! Jest to cudowna, bezmięsna potrawa, idealna na lato, choć czuję, że cukiniowe spaghetti będę jeść przez cały rok. Dlaczego? Po pierwsze uwielbiam cukinię i wszystko co można z niej przyrządzić. Cukinia jest po prostu smaczna i basta! Po drugie, cukinia jest dostępna przez cały rok! Po trzecie kocham pesto o przeróżnych smakach. Do cukinii mogę wykorzystać pesto z jarmużu czy pesto z kolendry lub wymyśleć kolejne jak to z bobu i mięty…Dlatego cukiniowe spaghetti będzie smakować za każdym razem inaczej i na pewno mi się nie znudzi. Pesto zastępuje tradycyjny sos do makaronu. Baaardzo lubię makaron z pesto, a jak dodam do niego grillowane halloumi i słodkie pomidorki to przeżywam kulinarny orgazm!
Zauważyliście piękną serwetę na moim stole? Moja kuzynka robi takie piękne rzeczy! Pamiętam takie dziergane firanki, obrusy i serwetki w domu moich dziadków. Moda wraca na rękodzieło…Kochana Ela obiecała mi obrus. Będę czekać cierpliwie!
Cukiniowe spaghetti
Składniki:
na 4 porcje
2 zielone cukinie
200 g soba makaronu
150 g halloumi
250 g koktajlowych pomidorków
Pesto z bobu
1 łyżka sezamu
150 g ugotowanego bobu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki laskowych orzechów +2 łyżki do posypania
mała doniczka świeżej bazylii
10 liści pieprzowej mięty
3 łyżki utartego parmezanu
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie, opłucz i obierz. Wsyp bób do malaksera. Dodaj pokrojoną bazylię, miętę, parmezan. Upraż sesam, orzechy laskowe i dodaj do do bobu wraz z czosnkiem i parmezanem. Wlej oliwę i zmiksuj. Dopraw pesto sokiem z cytryny i solą. Pokrój cukinię na spaghetti przy pomocy veggie twister. Blanszuj cukiniowe spaghetti przez 1 minutę w mikrofalówce. Ugotuj soba w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron i przełóż do miski z cukiniowym makaronem. Dodaj pesto i wymieszaj. Przekrój pomidorki na pół i wymieszaj delikatnie z makaronem. Rozłóż makaron na talerze. Rozgrzej grillową patelnię lub grill i ugrilluj halloumi. Ułóż ser na wierzchu dania. Posyp zgniecionymi orzechami i gotowe do jedzenia.
12 komentarzy
Pysznie podane -:)
Na tak przygotowane spaghetti jestem chętna :) Pysznie wygląda :)
obiad pierwsza klasa! :)
Pyszne, letnie danie :)
Dodanie halloumi do pasty do świetny pomysł:)
Gosiu ale pyszności u ciebie, wpraszam się na porcyjkę :-)
A proszę!
Jak dobrze poznać nowy przepis z wykorzystaniem cukinii – gdy ogród funduje możliwości „cukinia na 1000 sposobów” ;) pozdrawiamy!
Trzeba korzystać!
To danie musi zagościć także w mojej kuchni :)
W wolnej chwili zapraszam do mnie
Planuję zrobić moje pierwsze spaghetti z cukinii ;)
Koniecznie!