Pasztet z fasoli to typowy. Pasty i jarskie pasztety są smaczne i zdrowe, a przy tym tanie. Pasztet z fasoli przyrządzam z każdej fasoli jacka wpadnie mi w ręce. Ten pasztet zrobiłam z fasoli pinto. Fasolę moczę przez noc, a na drugi dzień gotuję i miksuję na ziarnistą masę.
Pasztet doprawiam ziołami i przyprawami, aby dobrze smakował podobnie jak pasztet z mięsa. Do pasztetu z fasoli dodałam świeży rozmaryn i nasiona jałowca. Dodałam również kilka suszonych grzybów. Pasztet nabrał fajnego, leśnego smaku. Przyprawy i zioła bez wątpnienia wzbogacają smak pasztetu. Pasztet z fasoli to typowy pasztet do smarowania. Kremowy i delikatny w smaku. Polecam!
Pasztet z fasoli
Składniki:
½ kg fasoli, u mnie fasola pinto
50 ml oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 nasiona jałowca
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
1 jajko
4 suszone grzyby
sól do smaku
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
¼ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
¼ łyżeczki chili
Fasolę namocz przez noc, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Zalej suszone grzyby wrzątkiem. Odcedź po 20 minutach. Cebulę, czosnek i grzyby pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj rozgnieciony jałowiec, przyprawy i rozmaryn. Zmiksuj lub przepuść przez maszynkę fasolę i usmażone dodatki. Wymieszaj z jajkiem doprawiając solą i w razie potrzeby większą ilością przypraw. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w nagrzanym na 180ºC piekarniku. Upieczony pasztet ostudź. Paszte z fasoli nie jest pasztetem do krojenia.
5 komentarzy
Są ciekawą alternatywą. Ja osobiście od czasu do czasu takie jadam…
Wygląda super, ale jak to smakuje z fasoli? Nie wyobrażę tego sobie póki nie spróbuję. Zobaczymy :)
Wbrev pozorom, trudno się domyślić, że to fasola…
lubię takie warzywne pasztety, dawno nie robiłam żadnego
Pasztet z fasoli świetny pomysł, nigdy nie próbowałam :)