Jarmuż, warzywo, które od niedawna można nabyć w sklepie prawie przez cały rok. Bardzo mnie to cieszy, bo ja przepadam za jarmużem! Dzisiaj zrobiłam kolejną porcję domowego pesto jak się domyślacie, z jarmużu. Pesto z jarmużu należy do moich ulubionych. Jest delikatne w smaku, można dodawać je do makaronu, używać jako sosu lub na kanapki czy pizzę…you name it.
Polecam pesto z jarmużu i orzechów cashew. Słodki smak orzechów świetnie harmonizuje z jarmużem. Użyłam też pieczonego czosnku, który jest delikatniejszy w smaku, a zamiast tradycyjnego parmezanu proponuję hiszpański ser manchego.
Pesto z jarmużu i orzechów cashew
Składniki:
0,5 l pesto
200 g świeżego jarmużu
1 cały czosnek, pieczony
50 g orzechów cashew
50 ml oliwy
sól do smaku
50 g utartego twardego sera, u mnie manchego
Oddziel liście jarmużu od twardych łodyg. Pokrój drobno i wrzuć do miksera. Dodaj posiekane orzechy, czosnek, oliwę i pół łyżeczki soli. Zmiksuj, po czym dodaj utarty ser i wymieszaj. Pesto jest już gotowe. Jeśli wciąż jest za gęste dodaj więcej oliwy lub wody.
2 komentarze
Świetnie się stało, że jarmuż stał się hitem ostatnich lat. Jest tak pyszny i tak zdrowy. A przepis ciekawy, w końcu jakieś mocne odejście od standardowego pesto.
A pewnie!