Słodki ananas, kokos i cukinia. Bardzo lubię piec ciasto z cukinią. Cukiniowe ciasto jest wilgotne i sprężyste. Cukinia, neutrala w smaku pasuje z większością owoców.
Robiłam ciasto z cukinią i śliwkami, z jagodami i czekoladą, a dzisiaj upiekłam kolejne ciasto cukiniowe z ananasem. Jak widzicie możliwości jest wiele, więc jeśli cukinia obrodziła Wam w ogrodzie i nie wiecie na co ją wykorzystać, polecam upiec ciasto z cukinią.
Ciasto z cukinią
10 porcji, foremka o średnicy 27 cm
Składniki:
250 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
180 g cukru
150 g rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu
2 jajka
150 g utartej cukinii
250 g pokrojonego w kostkę ananasa, u mnie świeży
¼ łyżeczki soli
Polewa
mała puszka skondensowanego mleka, słodkiego, u mnie 225 g
kokosowe wiórki do posypania
Utrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach i pozostaw na sicie do obcieknięcia. Wymieszaj cukinię z jajkiem, ananasem i rozpuszczonym kokosowym olejem. Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą, cukrem, waniliową pastą i solą. Teraz wymieszaj suche składniki z mokrymi. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie.
Wlej skondesowane mleko do małego garnuszka i doprowadź do wrzenia, po czym szybko zmniejsz temperturę i gotuj przez 10 minut. Mleko powinno być dosyć gęste. Tak przygotowaną polewą posmaruj wierzch ciasta, a następnie posyp kokosowymi wiórami.
6 komentarzy
A jaka jest średnica tej okrągłej foremki :) ?
27 cm, a uciekło… Olej kokosowy można zastąpić zwykłym olejem.
Aha ! i czym zastąpić olej kokosowy, bo niestety nie mam go..
Wygląda pysznie, uwielbiam dodatek cukinii w ciastach no i jeszcze ten kokos :-)
Dziękuję !
z cukinią ciasta jeszcze nie robiłam, ale trzeba bedzie spróbować