Kremowy sos z łososiem to doskonała propozycja dla miłośników rybnych potraw oraz dla tych, którzy lubią klasyczne dania z makaronem. Jest to danie, które łączy w sobie delikatność kremowego sosu z intensywnym smakiem łososia, tworząc harmonijną kompozycję smakową.
Bardzo często przyrządzam łososia w ten sposób. Jest to błyskawiczne danie na obiad, a przy tym bardzo smaczne. Moje dzieci lubią makaron z sosem niezależnie, czy jest to sos serowy z wieprzowiną, kremowy sos z szynką, czy pyszny, kremowy sos z łososiem.
W tym przepisie użyłam świeżego łososia, ale to danie można również przyrządzić z wędzonym łososiem. Równie dobrze możecie poszaleć z warzywami i wybrać te, które Wam najbardziej odpowiadają. Często stosuję zamiennie por i cebulę. Por jest bardziej słodki po usmażeniu i myślę, że w połączeniu z łososiem sprawdza się idealnie.
Kremowy sos z łososiem doprawiłam odrobiną estragonu. Używam tego zioła coraz częściej ale nie przesadzam z dozowaniem. Estragon ma bardzo intensywny zapach i bardzo łatwo można go przedawkować.
Bardzo polecam ten rybny sos do makaronu zwłaszcza, że łosoś i inne ryby to bardzo zdrowe produkty spożywcze, które warto wdrożyć do codziennej diety. Sama często jadam ryby i owoce morza. Chciałabym Was zachęcić do jedzenia ryb tym przepisem.
To prosta, ale wykwintna potrawa, która zachwyci Twoje kubki smakowe. Możesz ją dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione składniki lub eksperymentując z przyprawami, by dopasować do swoich preferencji smakowych. Smacznego!
Kremowy sos z łososiem
4 porcje
Składniki:
250 g fileta z łososia
10 cm pora
2 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów w zalewie + 1 łyżka zalewy
5 listków bazylii
½ łyżeczki suszonego estragonu
100 g mascarpone
300 ml śmietanki, 30% tł.
2 łyżki startego parmezanu
100 ml wody od gotowania makaronu
2 łyżki oliwy
250 g makaronu
sól i czarny pieprz do smaku
rukola, oliwki i pomidory, parmezan
Pokroić pora w paski, a czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić por z czosnkiem. Dodać pokrojone pomidory w zalewie,1 łyżkę zalewy i smażyć, aż por będzie delikatny i lekko miękki.
Następnie dodać mascarpone i śmietankę. Mieszać, aż ser rozpuści się i gotować sos przez 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i estragonem.
W osobnym garnku ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź makaron i dodać go do sosu. Wymieszać sos z makaronem.
Pokroić łososia w kostkę i wymieszać z sosem. Wlać wodę od gotowania makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty. Gotować przez 2 minuty. Łosoś szybko staje się miękki i trzeba uważać, aby się nie przegotował. Podać makaron z z rukolą, oliwkami i pomidorami koktajlowymi. Dodatkowo posypać płatkami parmezanu i czarnym pieprzem, świeżo zgniecionym.