Szybki obiad – makaron, sos serowy i mnóstwo pieprzu

Pyszne danie z makaronu to idealny, szybki obiad. Ugotowanie makaronu zajmuje zaledwie 10 minut, a w międzyczasie można przygotować treściwy sos. Jeśli się nieco pospieszymy to będzie naprawdę szybki obiad, gotowy w 40 minut… Ale ja się w kuchni nie stresuję i planuję mój tydzień tak, żeby mi starczyło czasu na wszystko, również gotowanie. Dlatego więc często sięgam po makaron.

Oczywiście podstawą smacznego dania z makaronu jest sos do makaronu. Osobiście wolę biały, serowy sos do makaronu. Dzieci lubią sos z pomidorów. Poza tym do makaronu świetnie pasuje sos grzybowy oraz sos mięsny. Wybór jest duży, więc nic dziwnego, że danie z makaronu w naszym domu pojawia się często i  w różnych odsłonach.

szybki obiad makaron sos szynka codojedzenia

Dzisiaj zapraszam na szybki obiad, makaron z sosem serowym, szynką i grzybami. Sos serowy jest pyszny, a jego smak w dużej mierze zależy od sera. Zawsze mieszam różne sery do sosu. Ostatnio kupiłam francuski ser pleśniowy saint agur. Jest to bardzo smaczny i bardzo kremowy ser. Idealny na kanapki ale i pyszny do sosu serowego.

Sos doprawiłam świeżo mielonym czarnym pieprzem, który w tym sosie jest po prostu niezastąpiony. Poza tym dodałam sporo czosnku. Czosnek, czarny pieprz i pleśniowy ser świetnie ze sobą pasują. Koniecznie wypróbujcie to danie z makaronu.

danie z makaronu sos makaron szybki obiad codojedzenia

Danie z makaronu

5 – 6 porcji

Składniki:

1 cebula

2 duże ząbki czosnku

400 g szynki

200 g serka philadelphia lub łaciate

500 ml śmietanki, 30 %

200 g pleśniowego sera saint agur

1oo g żółtego sera, kremowego

30 g masła

2 łyżki parmezanu

1 doniczka świeżej bazylii

2 łyżeczki świeżo zgniecionego czarnego pieprzu

500 g pieczarek

300 g makaronu, małe penne

danie z makaronu sos makaron szynka przepis codojedzenia

Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź ale zachowaj jedną szklankę wody od gotowania.Pokrój cebulę i szynkę w kostkę. Usmaż na maśle. Usmaż pokrojone grzyby na maśle na oddzielnej patelni i dodaj do szynki. Do głębokiego rondla przełóż usmażoną cebulę, szynkę, grzyby i wlej śmietanę. Dodaj serek philadelphia, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Gotuj sos aż ser się rozpuści. Dodaj wtedy pokruszony ser pleśniowy i utarty ser żółty. Gotuj sos aż sery się rozpuszczą. Na koniec dodaj do sosu pokrojoną bazylię i ewentualnie wodę od gotowania makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty.

Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem. Podawaj makaron posypany obficie czarnym pieprzem i z zieloną przystawką w postaci sałatkowego miksu. Smacznego!

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *