Pyszne danie z makaronu to idealny, szybki obiad. Ugotowanie makaronu zajmuje zaledwie 10 minut, a w międzyczasie można przygotować treściwy sos. Jeśli się nieco pospieszymy to będzie naprawdę szybki obiad, gotowy w około 40 minut… Ale ja się w kuchni nie stresuję i planuję mój tydzień tak, żeby mi starczyło czasu na wszystko, również gotowanie. Dlatego więc często sięgam po makaron.
Danie z makaronu – szybki obiad lub kolacja – prosto, szybko i smacznie!
Oczywiście podstawą smacznego dania z makaronu jest sos do makaronu. Osobiście wolę biały, serowy sos do makaronu. Dzieci lubią sos z pomidorów. Poza tym do makaronu świetnie pasuje sos grzybowy oraz sos mięsny. Wybór jest duży, więc nic dziwnego, że danie z makaronu w naszym domu pojawia się często i w różnych odsłonach.
Dzisiaj zapraszam na szybki obiad, makaron z sosem serowym, szynką i grzybami. Sos serowy jest pyszny, a jego smak w dużej mierze zależy od sera. Zawsze mieszam różne sery do sosu. Ostatnio kupiłam francuski ser pleśniowy saint agur. Jest to bardzo smaczny i bardzo kremowy ser. Idealny na kanapki ale i pyszny do sosu serowego.
Sos doprawiłam świeżo mielonym czarnym pieprzem, który w tym sosie jest po prostu niezastąpiony. Poza tym dodałam sporo czosnku. Czosnek, czarny pieprz i pleśniowy ser świetnie ze sobą pasują. Koniecznie wypróbujcie to danie z makaronu.
Składniki:
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
400 g szynki
200 g serka philadelphia lub łaciate
500 ml śmietanki, 30 %
200 g pleśniowego sera saint agur
1oo g żółtego sera, kremowego
30 g masła
2 łyżki parmezanu
1 doniczka świeżej bazylii
2 łyżeczki świeżo zgniecionego czarnego pieprzu
500 g pieczarek
300 g makaronu, małe penne
Przygotowanie:
- Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić makaron i zachować jedną szklankę wody od gotowania.
- Pokroić cebulę i szynkę w kostkę. Usmażyć na maśle. Usmażyć pokrojone grzyby na maśle na oddzielnej patelni i dodać do szynki. Do głębokiego rondla przełożyć usmażoną cebulę, szynkę, grzyby i wlać śmietanę. Dodać serek Philadelphia, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól.
- Gotować sos aż serek się rozpuści. Dodać wtedy pokruszony ser pleśniowy i utarty ser żółty. Gotować sos aż sery się rozpuszczą. Na koniec dodać do sosu pokrojoną bazylię i ewentualnie wodę od gotowania makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty.
- Wymieszać sos z ugotowanym makaronem. Podawać makaron posypany obficie czarnym pieprzem i z zieloną przystawką w postaci sałatkowego miksu. Smacznego!
7 komentarzy
Super przepis! Tylko, w którym momencie używamy wody po gotowaniu makaronu? Czy to do popicia? ☺️
Wodę od gotowania używamy do rozcieńczenia sosu jeśli jest zbyt gęsty.
Makaron plus sos serowy – połączenie idealne :)
O tak! U nas w domu najpopularniejszy sos.
Samo mnostwo pieprzu juz brzmi dla mnie wspaniale :D A jeszcze z dodatkiem sera to juz w ogole! :)
O tak!
Też uważam, że pieprz pasuje do sera :) Zawsze trochę zmieniam carbonarę po swojemu i daję duuuużo pieprzu bo ze śmietaną też fantastycznie współgra.