Pyszne danie z makaronu to idealny, szybki obiad. Ugotowanie makaronu zajmuje zaledwie 10 minut, a w międzyczasie można przygotować treściwy sos. Jeśli się nieco pospieszymy to będzie naprawdę szybki obiad, gotowy w 40 minut… Ale ja się w kuchni nie stresuję i planuję mój tydzień tak, żeby mi starczyło czasu na wszystko, również gotowanie. Dlatego więc często sięgam po makaron.
Oczywiście podstawą smacznego dania z makaronu jest sos do makaronu. Osobiście wolę biały, serowy sos do makaronu. Dzieci lubią sos z pomidorów. Poza tym do makaronu świetnie pasuje sos grzybowy oraz sos mięsny. Wybór jest duży, więc nic dziwnego, że danie z makaronu w naszym domu pojawia się często i w różnych odsłonach.
Dzisiaj zapraszam na szybki obiad, makaron z sosem serowym, szynką i grzybami. Sos serowy jest pyszny, a jego smak w dużej mierze zależy od sera. Zawsze mieszam różne sery do sosu. Ostatnio kupiłam francuski ser pleśniowy saint agur. Jest to bardzo smaczny i bardzo kremowy ser. Idealny na kanapki ale i pyszny do sosu serowego.
Sos doprawiłam świeżo mielonym czarnym pieprzem, który w tym sosie jest po prostu niezastąpiony. Poza tym dodałam sporo czosnku. Czosnek, czarny pieprz i pleśniowy ser świetnie ze sobą pasują. Koniecznie wypróbujcie to danie z makaronu.
Danie z makaronu
5 – 6 porcji
Składniki:
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
400 g szynki
200 g serka philadelphia lub łaciate
500 ml śmietanki, 30 %
200 g pleśniowego sera saint agur
1oo g żółtego sera, kremowego
30 g masła
2 łyżki parmezanu
1 doniczka świeżej bazylii
2 łyżeczki świeżo zgniecionego czarnego pieprzu
500 g pieczarek
300 g makaronu, małe penne
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź ale zachowaj jedną szklankę wody od gotowania.Pokrój cebulę i szynkę w kostkę. Usmaż na maśle. Usmaż pokrojone grzyby na maśle na oddzielnej patelni i dodaj do szynki. Do głębokiego rondla przełóż usmażoną cebulę, szynkę, grzyby i wlej śmietanę. Dodaj serek philadelphia, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Gotuj sos aż ser się rozpuści. Dodaj wtedy pokruszony ser pleśniowy i utarty ser żółty. Gotuj sos aż sery się rozpuszczą. Na koniec dodaj do sosu pokrojoną bazylię i ewentualnie wodę od gotowania makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty.
Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem. Podawaj makaron posypany obficie czarnym pieprzem i z zieloną przystawką w postaci sałatkowego miksu. Smacznego!
7 komentarzy
Super przepis! Tylko, w którym momencie używamy wody po gotowaniu makaronu? Czy to do popicia? ☺️
Wodę od gotowania używamy do rozcieńczenia sosu jeśli jest zbyt gęsty.
Makaron plus sos serowy – połączenie idealne :)
O tak! U nas w domu najpopularniejszy sos.
Samo mnostwo pieprzu juz brzmi dla mnie wspaniale :D A jeszcze z dodatkiem sera to juz w ogole! :)
O tak!
Też uważam, że pieprz pasuje do sera :) Zawsze trochę zmieniam carbonarę po swojemu i daję duuuużo pieprzu bo ze śmietaną też fantastycznie współgra.