Carnitas to szarpana wieprzowina po meksykańsku odpowiednik amerykańskiego pulled pork. Szarpana wieprzowina to doskonały sposób na wolno pieczone mięso do kanapek na ciepło. Mięso robi się samo. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w żeliwnym garnku i wolno piec w piekarniku. Porcję mięsa pieczemy wolno i długo, około 4 godzin w zależności od ilości mięsa. Najlepszym typem mięsa jest karkówka lub łopatka. Upieczone mięso powinno się niemalże samo rozpadać wzdłuż włókien. Wytworzony sos można zredukować do aby uzyskać odpowiednią gęstość i polać nim mięso.
Na ogół wyjmuję mięso na głęboki talerz, rozrywam widelcem i polewam sosem. Mięso wchłania sos i jest jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne. Rewelacyjna długo duszona szarpana wieprzowina o smaku wędzonego chipotle, kajeńskiego pieprzu i słodkiej papryki ma wiele zastosowań. Z carnitas na ogół przygotowuję wraps lub napełniam mięsem kanapki.
Carnitas z karkówki
5 – 6 wraps
Składniki:
1, 4 kg karkówki bez kości
400 g pokrojonych pomidorów
3 łyżki melasy
2 łyżki winnego octu
2 suszone chipotle
1 łyżeczka czarnego pieprzu
¾ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 lyżka sosu Worcestershire
1 czosnek solo
1 cebula
1 łyżka soli
Przygotuj żeliwny garnek. Wlej pomidoru z kartonu do garnka. Dodaj przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Włóż suszone chipotle. Na koniec wymieszaj marynatę z solą i włóż mięso w kawałku. Marynuj mięso przez 2 godziny, po czym wstaw do piekarnika nastawionego na 150ºC. Piecz mięso przez 4 – 5 godzin. Mięso powinno się bez problemu szarpać. Poszarpaną wołowinę polej zagęszczonym sosem, powstałym podczas pieczenia. Podawaj mięso zawinięte w tortille z warzywami, żółtym serem i kwaśną śmietaną lub guacamole.