Wieprzowina na ostro to idealne mięso nie tylko na obiad ale i na przyjęcie. Mięso marynuję mieszanką aromatycznych przypraw. Kmin rzymski, wędzona papryka i pieprz kajeński to moje ulubione przyprawy do mięsa i nie zabrakło ich w tej marynacie. Wieprzowina na ostro tak zwany pulled pork to mięso, które poddaje się długiej i powolnej obróbce termicznej. Mięso jest wtedy bardzo soczyste i rozpada się na kawałki bez udziału noża. Z tak przyrządzonej wieprzowiny robię najczęściej kanapki. Są to kanapki jak ja to mówię wypasione! Mięciutkie mięso, pyszny sos, coleslaw w świeżutkiej ciabatta. Życie ma swoje dobre strony, prawda!
Uwielbiam takie jedzenie i często spotykam się z nim w różnych restauracjach. Bez wyjątku jest to jedzenie rękoma. Nawet sos ściekający po policzkach zostaje wybaczony. Takie jedzenie naprawdę cieszy. Wieprzowina na ostro to eksplozja smaków.
Wieprzowina na ostro
Składniki:
na 8-10 kanapek
1,5 g karkówki bez kości
200 wędzonego boczku
2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżka nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonych płatków chili
1 czosnek solo
100 ml koncentratu jabłkowego
15 suszonych śliwek
700 ml bulionu z kurczaka
1½ łyżeczki soli
Coleslaw
350 g białej kapusty
1 jabłko
½ włoskiego kopru, mały
2 łyżki oliwy
3-4 łyżki jabłkowego octu
sól do smaku
1 łyżeczka czarnuszki
Przygotuj marynatę do mięsa. Nasiona kminu upraż na suchej patelni i zmiażdż w moździerzu. Wymieszaj z resztą przypraw, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wlej koncentrat jabłkowy, wymieszaj i wmasuj w mięso. Włóż do torebki foliowej i wstaw do lodówki na noc. Na drugi dzień wyłóż zawartość torebki, a więc mięso i marynatę do żeliwnego garnka z przykrywką lub innego naczynia. Pokrój boczek w kostkę i usmaż. Wlej bulion, dodaj śliwki i usmażony boczek. Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 140ºC i piecz mięso przez około 3-4 godzin. Sprawdź widelcem czy mięso się rozpada.
Przygotuj coleslaw. Poszatkuj kapustę, jabłko i koper. Używam do pomocy malakser. Dodaj oliwę z octem, solą i czarnuszką, wymieszaj. Odstaw na 10 minut aby sałatka się przegryzła.
Wyjmij mięso na półmisek i rozerwij je na kawałki. Sos zlej do naczynia i zmiksuj. Polej mięso sosem i wymieszaj. Przekrój ciabattę wzdłuż na pół ułóż warstwę mięsa z sosem, następnie coleslaw i marynowaną cebulę. Przykryj drugą połówką i pokrój na 3-4 porcje w zależności od możliwości „zawodników”.
Do kanapki z wieprzowiną idealnie pasują frytki z batatów.
SparaSpara
6 komentarzy
To coś dla mnie :) Bardzo lubię takie smaki :)
Jeśli Pani kuchnia jest tak „amatorska” jak zdjęcia to szczerze gratulujemy!
Bardzo dziękuję
ale pysznie wygląda!
Oj tak!!! Taką kanapeczkę z miłą chęcią bym zjadła :)
Pyszna! Naprawdę fajny pomysł.
Czasami warto wybrać danie na ostro.
Pozdrawiam :)