Wołowina Bulgogi jest tradycyjnym koreańskim daniem mięsnym przygotowywanym z wołowiny, która jest marynowana w słodko-kwaśnym sosie. Ta aromatyczna potrawa doskonale komponuje się z ryżem ugotowanym na sypko oraz z zielonymi warzywami, takimi jak brokuły i dymka.
Jak przyrządzić wołowinę po koreańsku. Przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie mięso. U mnie jest to wołowina na zrazy, pokrojona na cienkie plastry, które ja jeszcze dodatkowo pocięłam na mniejsze kawałki. Potem trzeba przyrządzić marynatę. Marynata do wołowiny Bulgogi to tradycyjna marynata ze świeżego imbiru, czosnku, cukru, chili i sosu sojowego.
Koreańczycy dodają do marynaty ostrą pastę chili bulgogi – stąd nazwa dania. Taką pastę można zastąpić suszonymi płatkami chili. Ja zgniotłam je w moździerzu przed dodaniem do marynaty. Dodałam też świeże chili i słodką gruszkę. Tak przyrządzona marynata nadaje wołowinie specyficzny, słodko kwaśny smak.
Wołowina bulgogi jest nie tylko smaczna, ale również bardzo efektownie prezentuje się na talerzu. Jej intensywny smak i delikatność mięsa sprawiają, że trudno się jej oprzeć. Jeśli nie przepadacie za ryżem, świetnym zamiennikiem może być chleb pita – również świetnie komponuje się z bulgogi.
Zapraszam więc do spróbowania tego wyjątkowego dania kuchni koreańskiej. Bulgogi z pewnością przypadnie Wam do gustu, a aromatyczna wołowina w połączeniu ze słodko-kwaśnym sosem dostarczy Wam niezapomnianych doznań smakowych. A jeśli dodacie do tego ulubione warzywa i ryż, stworzycie idealne danie na każdą okazję.
Nie wahajcie się więc sięgnąć po bulgogi – ta koreańska potrawa z wołowiny z pewnością zaskoczy Was swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Gotowi na kulinarne podróż do Korei? Odkryjcie magię bulgogi już dziś!
Wołowina Bulgogi
4 porcje
Składniki:
700 g wołowiny na zrazy
50 ml sosu sojowego
1 łyżka startego imbiru
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych płatków chili
1 gruszka
2 łyżeczki brązowego cukru
1 czerwone chili
1 łyżka oleju
2 dymki
1 duży brokuł
1 łyżka prażonych nasion sezamu do posypania
Na początek pokroić wołowinę na cienkie paski i umieść je w misce. Następnie przygotuj marynatę z sosu sojowego, pokrojonej gruszki, czosnku przeciśniętego przez praskę, drobno pokrojone chili i imbiru, cukru, suszonego chili oraz oleju sezamowego. Wymieszać wszystkie składniki razem i dodać do mięsa, po czym dokładnie wymieszać. Pozostawić mięso w marynacie na co najmniej godzinę, aby składniki dobrze się połączyły.
Gdy mięso już się zamarynowane smażyć je na rozgrzanej patelni lub grillu. Smażyć wołowinę krótko w wysokiej temperaturze, aż będzie idealnie wypieczona z zewnątrz, a w środku soczysta i aromatyczna. Na koniec można dodać na patelnię odrobinę marynaty, aby mięso nabrało dodatkowego smaku.
Podawać wołowinę bulgogi na gorąco z lekko blanszowanym brokułem, posypaną posiekaną dymką i sezamem. Danie to doskonale komponuje się z ugotowanym ryżem lub z pita. Smacznego!