W dzisiejszych czasach wiele osób zwraca uwagę na to, co jedzą, starając się unikać gotowych produktów i sztucznych dodatków. Dlatego coraz popularniejsze staje się pieczenie własnego chleba i bułek w domu. Jednym z moich ulubionych przepisów są żytnie bułki razowe na drożdżach z marchewką i nasionami.
Aby przygotować te pyszne bułeczki na śniadanie, potrzebne będą następujące składniki: żytnia mąka razowa, drożdże, zimna woda, sól, nasiona słonecznika i babki płesznik oraz starta marchewka i odrobina miodu . Po wymieszaniu składników pozostaje tylko czekać, aż ciasto wyrośnie, a potem podzielić je na zgrabne bochenki lub bułki i włożyć je do piekarnika.
Ciepłe bułeczki na śniadanie z domowym dżemem i masełkiem to posiłek idealny na początek dnia. Poza tym satysfakcja z samodzielnego przygotowania zdrowego i smacznego pieczywa jest niemała. Bardzo lubię piec domowe pieczywo z różnymi dodatkami. Bułki z nasionami i orzechami, bułki z makiem, czy bułki z żurawiną można upiec zarówno na drożdżach jak i na zakwasie.
Pieczenie własnego pieczywa ma wiele zalet . Dla mnie pieczenie to chwila relaksu. Uwielbiam, kiedy czuję jak ciasto rośnie po moimi dłońmi, kiedy je mogę rozciągnąć jak gumę do żucia. To znak, że ciasto chlebowe jest już dobrze wyrobione i można je odstawić do wyrośnięcia.
Dlatego jeśli jeszcze nie próbowaliście piec swojego własnego chleba czy bułek, polecam skorzystać z tego przepisu na żytnie bułki razowe na drożdżach z marchewką i nasionami. Poczujecie się nie tylko jak prawdziwi piekarze, ale także będziecie mieli pewność, że bułki są zdrowe i zawierają tylko naturalne produkty. Do dzieła!
Żytnie bułki razowe
16 sztuk
Składniki:
850 g mąki pszennej
200 g żytniej mąki razowej
100 g nasion słonecznika
50 g nasion babki płesznik
1 łyżka soli
50 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
700 – 750 ml zimnej wody
150 g startej marchewki
Rozpuścić drożdże z miodem. Odważyć obie mąki, sól, nasiona i wymieszać z rozczynem oraz startą marchewką. Zarobić ciasto, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie formować okrągłe bułki i układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Przykryć bułki ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Nagrzać piekarnik na 220º. Bułki można piec na kamieniu do pizzy, ale trzeba go uprzednio dobrze nagrzać.
Wstawić bułki do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200ºC i piec bułki jeszcze przez 10 – 12 minut. Podczas pieczenia można bułki spryskiwać wodą, będą wtedy miały chrupiącą skórkę. Upieczone bułki można zamrozić. Smacznego!