Niedziela! Obiad przy wspólnym stole, gulasz wołowy z żółtą soczewicą i frytkami z batatów… Dawno nie gotowałam po persku, więc w końcu musiałam, bo zatęskniłam za tym znanym perskim gulaszem. Dzisiaj ugotowałam go w wersji z frytkami. Wybrałam jednak bataty zamiast ziemniaków. Cudowne danie na obiad.
Oryginalna nazwa tego dania to gheimeh. Jest to narodowe danie irańskie z baraniną. Ja przyrządziłam je dzisiaj z wołowiną, którą długo i wolno gotowałam. Charakterystyczną przyprawą w tym daniu są suszone limonki. One nadają potrawie lekko kwaśny smak. Limonki w połączeniu z orientalnymi przyprawami jak rzymski kmin, pieprz kajeński i kurkuma sprawiają, że gulasz wołowy to prawdziwa eksplozja smaku.
Perski gulasz w mojej wersji gotowałam dla rodziny męża. Mój małżonek pochodzi z Iranu. Kiedy odwiedza nas siostra męża staram się zabłysnąć i ugotować coś po persku. Lubią moje interpretacje perskich potraw i zawsze mnie chwalą, że je dobrze przyprawiam. Przyprawy w perskiej kuchni to podstawa.
Żółta soczewica zwana po persku lappe przypomina łuskany groch ale gotuje się o wiele szybciej niż groch i nie trzeba jej moczyć. znam prawie wszystkie rodzaje soczewic. Często jej używam w mojej wegetariańskiej kuchni.
Gulasz wołowy z soczewicą i batatami
4 – 6 porcji
Składniki:
500 g wołowiny z karczka
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
4 suszone limonki
1 łyżka pomidorowego przecieru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 ½ łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
¾ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
¾ l wrzątku
150 g żółtej soczewicy
1 batat
200 ml oleju do smażenia
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
Pokrój cebulę w kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i zeszklij cebulę razem z papryką w proszku, curry, kminem rzymskim i pieprzem. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek i smaż przez minutę. Pokrój mięso na małe kawałki i podsmaż na patelni na oleju posypując kurkumą. Przełóż mięso do garnka z cebulą, wlej wrzątek, dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą. Nakłuj limonki widelcem i dodaj do gulaszu. Gotuj przez 70 minut na małym ogniu (kuchni indukcyjna poziom 3).
Kiedy mięso jest prawie miękkie (wszystko zależy od jakości wołowiny) dodaj opłukaną soczewicę, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz temperaturę (kuchnia indukcyjna poziom 4) i gotuj gulasz jeszcze przez 30 minut. Soczewica powinna być miękka i w całości. Na koniec dodaj oliwę i zagotuj gulasz jeszcze raz.
Obierz batata, pokrój w cienkie słupki. Włóż do garnka, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 3 minuty. Odcedź bataty z wody. Rozgrzej olej i usmaż frytki . Wyłóż gulasz na miskę, posyp pietruszką, a na wierzchu ułóż frytki z batatów. Posyp solą morską gruboziarnistą. Podaj gulasz z ryżem lub kaszą bulgur i sałatą.
2 komentarze
Wygląda przepysznie i na pewni jest mega sycący! :) Uwielbiam takie połączenia smaków. Z pewnością idealnie rozgrzewa.
Polecam!