Jesień kojarzy mi się z rozgrzewającym curry. Proponuję dzisiaj przepis na curry z wołowiną. Jest to przesmaczne i szybkie curry z wołowiną, które idealnie pasuje do białego ryżu ze strączkami. Uwielbiam takie jedzenie w chłodne dni. Curry jest bardzo aromatyczne i rozgrzewające.
To danie pochodzi z kuchni hinduskiej. Hindusi dodają do curry mnóstwo przypraw. Postawiłam dzisiaj na ostre curry, które doprawiłam gotową mieszanką garam masala. Ostatnio oglądałam angielski master chef, gdzie jeden z uczestników miał w swoim curry aż 14 przypraw. Ograniczyłam się do pięciu. Ostre curry z wołowiną…ostre na miarę naszych możliwości. Moja pakistańska przyjaciółka do takiej porcji curry daje cztery zielone chili. Ograniczyłam się do dwóch.
Azjatyckie curry najlepiej smakuje z ryżem. Ostry smak curry można nieco utemperować podając danie z jogurtem. Mój ulubiony jogurt to turecki jogurt wymieszany ze posiekaną kolendrą, sokiem z limonki i miodem.
Polecam również curry warzywne. Warto zmniejszyć ilość mięsa na korzyść wegetariańskiego curry.
Ostre curry z wołowiną
4 – 6 porcji
Składniki:
800 g karczka z wołowiny
2 łyżki masła
2 duże cebule
2 czosnki solo
2 zielone chili
1 laska cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka garam masala
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżka miodu
5 całych goździków
500 ml wrzątku
400 g krojonych pomidorów z kartonu
1 łyżka soli lub wedle smaku
pęczek świeżej kolendry
1 dymka
Ryż z fasolką i groszkiem
400 g ryżu basmati
150 g zielonego groszku, mrożonego
150 g zielonej fasolki, mrożonej
1 łyżka czarnuszki
1 l wody
1 łyżka soli
1 łyżka masła
Obierz cebulę, czosnek i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na łyżce masła ze wszystkimi przyprawami. Przełóż do garnka. Do tej samej patelni dodaj resztę masła. Mięso pokrój na podłużne kawałki i zrumień na rozgrzanym maśle. Włóż wołowinę do garnka, wlej wrzątek, dodaj kawałek cynamonu, łyżkę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut. Po 40 minutach dodaj pomidory z kartonu i gotuj curry jeszcze przez 30 minut. Na koniec dodaj pokrojoną kolendrę, miód i wymieszaj z curry. Posyp curry cienko pokrojoną dymką.
Ugotuj ryż. Zalej ryż zimną wodą, posól i zagotuj. Gotuj aż ryż będzie prawie miękki, około 5 minut. Odcedź ryż. Do garnka wrzuć masło i wsyp odcedzony ryż. Lekko przemieszaj z masłem, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu (u mnie kuchnia indukcyjna 3 stopień) przez 20 minut. Ryż po zdjęciu pokrywki powinien mocno parować.
Ugotuj fasolkę i groszek w lekko osolonej wodzie. Najpierw zagotuj osoloną wodę z fasolką. Po 4 minutach gotowania dodaj zamrożony groszek i gotuj kolejne 4 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj warzywa do ugotowanego ryżu i lekko przemieszaj widelcem. Na koniec posyp czarnuszką.
Wymieszaj jogurt z drobno pokrojoną kolendrą, sokiem z limonki i miodem. Podaj curry z ryżem, jogurtem i dodatkową limonką. Smacznego!
1 Komentarz
Jak z wołowiną, to coś dla mnie :D