Jesienne ostre curry z wołowiną

Jesień kojarzy mi się z rozgrzewającym curry. Proponuję dzisiaj przepis na curry z wołowiną. Jest to przesmaczne i  szybkie curry z wołowiną, które idealnie pasuje do białego ryżu ze strączkami. Uwielbiam takie jedzenie w chłodne dni. Curry jest bardzo aromatyczne i rozgrzewające.

curry_wolowin_przepis_codojedzenia

To danie pochodzi z kuchni hinduskiej. Hindusi dodają do curry mnóstwo przypraw. Postawiłam dzisiaj na ostre curry, które doprawiłam gotową mieszanką garam masala. Ostatnio oglądałam angielski master chef, gdzie jeden z uczestników miał w swoim curry aż 14 przypraw. Ograniczyłam się do pięciu. Ostre curry z wołowiną…ostre na miarę naszych możliwości. Moja pakistańska przyjaciółka do takiej porcji curry daje cztery zielone chili. Ograniczyłam się do dwóch.

ostre curry z wołowiną przepis codojedzenia

Azjatyckie curry najlepiej smakuje z ryżem.  Ostry smak curry można nieco utemperować podając danie z jogurtem. Mój ulubiony jogurt to turecki jogurt wymieszany ze posiekaną kolendrą, sokiem z limonki i miodem.

ryż basmati, przepis blog kulinarny codojedzenia

Polecam również curry warzywne. Warto zmniejszyć ilość mięsa na korzyść wegetariańskiego curry.

Ostre curry z wołowiną

4 – 6 porcji

Składniki:

800 g karczka z wołowiny

2 łyżki masła

2 duże cebule

2 czosnki solo

2 zielone chili

1 laska cynamonu

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżka garam masala

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

2 łyżeczki curry w proszku

1 łyżka miodu

5 całych goździków

500 ml wrzątku

400 g krojonych pomidorów z kartonu

1 łyżka soli lub wedle smaku

pęczek świeżej kolendry

1 dymka

Ryż z fasolką i groszkiem

400 g ryżu basmati

150 g zielonego groszku, mrożonego

150 g zielonej fasolki, mrożonej

1 łyżka czarnuszki

1 l wody

1 łyżka soli

1 łyżka masła

obiad_curry_wolowina_przepis_codojedzenia

Obierz cebulę, czosnek i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na łyżce masła ze wszystkimi przyprawami. Przełóż do garnka. Do tej samej patelni dodaj resztę masła. Mięso pokrój na podłużne kawałki i zrumień na rozgrzanym maśle. Włóż wołowinę do garnka, wlej wrzątek, dodaj kawałek cynamonu, łyżkę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut. Po 40 minutach dodaj pomidory z kartonu i gotuj curry jeszcze przez 30 minut. Na koniec dodaj pokrojoną kolendrę, miód i  wymieszaj  z curry. Posyp curry cienko pokrojoną dymką.

Ugotuj ryż. Zalej ryż zimną wodą, posól i zagotuj. Gotuj aż ryż będzie prawie miękki, około 5 minut. Odcedź ryż. Do garnka wrzuć masło i wsyp odcedzony ryż. Lekko przemieszaj z masłem, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu (u mnie kuchnia indukcyjna 3 stopień) przez 20 minut. Ryż po zdjęciu pokrywki powinien mocno parować.

Ugotuj fasolkę i groszek w lekko osolonej wodzie. Najpierw zagotuj osoloną wodę z fasolką. Po 4 minutach gotowania dodaj zamrożony groszek i gotuj kolejne 4 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj warzywa do ugotowanego ryżu i lekko przemieszaj widelcem. Na koniec posyp czarnuszką.

Wymieszaj jogurt z drobno pokrojoną kolendrą, sokiem z limonki i miodem. Podaj curry z ryżem, jogurtem i dodatkową limonką. Smacznego!

 

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *