Warzywne curry gotuję często, bo jest to takie uniwersalne danie. Nigdy nie narzekam na brak warzyw w lodówce. Poza tym wegetariańskie curry to nie problem, jeśli brakuje jakiegoś składnika w domowej spiżarni. Zawsze można wprowadzić kolejną innowację i podmienić jakieś warzywo na inne, czy zamiast czerwonej soczewicy użyć ciecierzycy.
Curry to jest danie na spokojnie i zawsze się uda niezależnie od tego co mamy w spiżarni. Dlatego u mnie dzisiaj jest super warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami. Nagotowała pełny gar, bo warzywne curry jest u nas bardzo popularne. Ja zajadam się nim podgryzając chlebek z ciecierzycy. Jest to idealne danie na lunch do pracy, więc gorąco polecam.
Warzywne curry
4 – 6 porcji
Składniki:
1 czosnek solo
2 cebule
1 łyżka świeżego imbiru
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka nasion kminu rzymskiego
1 łyżka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonych płatków chili
1 pęczek świeżej kolendry
1 łyżka soli
2 bataty
1 mały kalafior
150 g ciecierzycy, waga sucha
1 karton pokrojonych pomidorów
1 puszka kokosowego mleka
200 ml warzywnego bulionu
2 łyżki oliwy
Jeśli masz zamiar użyć suszonej ciecierzycy namocz ją w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie. Obierz bataty i pokrój w dużą kostkę. Podziel kalafior na różyczki. Przełóż warzywa do żaroodpornej formy, posyp solą, skrop oliwą i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym na 200ºC. Upraż nasiona kminu na suchej patelni i zgnieć w moździerzu.
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj utarty imbir i wszystkie suche przyprawy. Smaż przez minutę po czym wlej bulion, kokosowe mleko i pomidory. Przeciśnij czosnek i dodaj do curry. Dopraw solą i gotuj sos przez 5 minut. Następnie włóż do sosu upieczone warzywa i odcedzoną ciecierzycę. Zamieszaj i gotuj curry przez 10 minut. Pokrój grubo kolendrę i wymieszaj z sosem. Podaj curry z ryżem lub chlebem.
18 komentarzy
Od dłuższego czasu przymierzam sie do curry ale zawsze jest jakieś ale ;P
Pyszna propozycja, cieszy oczy pięknem kolorów!!!
Kocham takie warzywne dania jednogarnkowe! Cudeńko :)
pysznie wygląda
To coś dla mnie :) Wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje :)
Ile smaków w jednym daniu <3
No tak zapachnało Indiami!
Gosiu cudowne danie, pełne aromatów i smaku :-)
Dziękuję!
Bardzo lubię cieciorkę.
Curry nie robiłam dawno.
Takie warzywne bardzo mnie kusi. Mniam, mniam!
Pozdrawiam serdecznie! :)
A ja gotuję często również zamiast sosu do mięsa lub ryby
kocham jeść mięso ale takim warzywnym curry bym nie pogardziła!
Mam takie same odczucia!
Robiłam curry z dynią i ciecierzycą, i… wprost się zakochałam! :)
Wierzę! Dynia to również curry wdzięczne warzywo
Uwielbiam curry, a takie z ciecierzycą, mleczkiem kokosowym, batatem i kalafiorem jest chyba najlepszym, jakie można stworzyć. Pysznie to wygląda ;)
Super dzięki!
bardzo pysznie wygląda