Nie wiem co ja bym zrobiła bez makaronu! Lubię gotować ale i kupować różne rodzaje makaronów. Włosi nie śpią, co i rusz wymyślają nowe kształty i nazwy, że trudno za nimi nadążyć. Ostatnio kupiłam tortiglioni. Totiglioni przypomina nieco rigatoni ale jest od niego nieznacznie mniejsze. Kiedy już jako tako opanowałam wymowę nadeszła pora na nowy przepis na makaron, tortiglioni a`la carbonara z kabanosami.
Zostały mi resztki kabanosów, szpinaku, romesco… Trochę mało aby przygotować obiad dla czterech osób ale wystarczająco dużo kiedy zdecydowałam, że dodam jajka. Przypomniała mi się carbonara. Stwierdziłam, że z kabanosami będzie równie smaczna jak z boczkiem czy dynią.
Tortiglioni a`la carbonara
4 – 5 pocji
Składniki:
4 długie kabanosy
3 jajka
150 ml romesco
200 g pomidorów koktajlowych
250 g tortiglioni, waga sucha
100 g świeżego szpinaku
1 łyżka oliwy
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 cebula
sól i pieprz do smaku
Przygotuj romesco. Przepis znajdziesz klikając w link powyżej. Romesco można zamienić na pomidorowe pesto. Ugotuj tortiglioni al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i gorące wymieszaj z romesco. Pokrój cebulę w krążki, kabanosy w plasterki i usmaż na oliwie. Cebula powinna być zrumieniona. Następnie dodaj szpinak i pokrojone pomidorki, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 2 minuty i wymieszaj z makaronem. Wbij jajka do gorącego makaronu i mieszaj aż jajka się zetną. Podaj makaron na ciepło posypany pietruszką.
11 komentarzy
Bardzo apetyczne. I szybkie w wykonaniu!
Wyszło na prawdę wyśmienite danie!!!
Pysznie wygląda :) Takie danie to jest to co lubię :)
Uwielbiam to danie☺
Niby zwykły makaron ale ten kabanos mmmm….:) Super pomysł
Tworzenie w kuchni z tego co jest – to sztuka przecież:)
Prawda!
no nie, aż oczy mi sie zaświeciły :D
Ależ to wygląda. Naprawdę tak apetycznie…
Trzeba przyznać, że te dania dopracowujesz do perfekcji! :)
Zdecydowanie rewelacja :)
Pozdrowionka :)
Dziękuję bardzo!
Fajny przepis, zawsze wykorzystywałem kiełbasę ale ostatnio użyłem kabanosów od Dobrowolskich i stwierdzam ze z kabanosami ten przepis jest najlpeszy :D