Pasta puttanesca uwielbiam i przyrządzam to danie bardzo często. Dzisiaj jednak proponuję polędwiczki wieprzowe ala puttanesca podane z makaronem zwanym bavetti.
Sos puttanesca to podstawa tego dania. Jest to sos pomidorowy z dodatkiem anchois z sardeli, kaparów i mnóstwo oliwek. Jeszcze kawałek świeżo startego parmezanu, jakieś zioła i danie pani lekkich obyczajów ( puttanesca po włosku – ładnie brzmi, prawda! ) już gotowe.
Przepis na polędwiczki wieprzowe ala puttanesca
Składniki:
4- 5 portioner
- 700 g polędwicy wieprzowej
- 1 cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 zielone chili
- 1 małe opakowanie anchois, 35 g
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- 1 łyżka kaparów
- mały słoik oliwek kalamata
- 100 g parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- 10 listków świeżej bazylii
- 1 łyżka dobrej oliwy
- olej do smażenia
- 350 g makaronu bavetti lub spaghetti
Usuń włókna z polędwicy i podziel na plasterki, rozbij lekko tłuczkiem. Rozgrzej olej i zrumień lekko mięso. Mięso ma być tylko lekko podsmażone po obu stronach, a w środku jeszcze surowe. Włóż mięso do naczynia i przykryj folią. Na ten sam olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili. Podsmaż aż cebula się zeszkli i wtedy dodaj pokrojone anchois. Po minucie dodaj pomidory, kapary, oliwki i zalewę z sardeli. Gotuj sos przez 15 minut. Dodaj podsmażone polędwiczki i dopraw sos solą, pieprzem i bazylią. gotuj jeszcze przez 3 minuty.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem. Posyp makaron startym parmezanem.
7 komentarzy
ciekawe połączenie smaków – mniam!
O dziéki!
Przepis zapowiada się pysznie… No i te apetyczne zdjęcia :). Gosiu, miło do Ciebie wpadać, jest ciepło i smacznie :).
Pozdraiwam Aga
Wyglądają smakowicie :)
Wszystkie składniki, to moje smaki, ależ to brzmi i wyglada pysznie.
Polecam!
już po składnikach widać że ta potrawa musi być pyszna