Wszyscy co mnie znają wiedzą, że lubię zbierać i jeść grzyby. Od kilku dni zbieram z mężem kurki, których w tej chwili jest ogromny wysyp. Dla mnie to wielka przyjemność iść do lasu. Leśne grzyby smakują wybornie jak makaron z sosem kurkowym. Uwielbiam sos kurkowy i makaron z kurkami czy innymi grzybami. Przyrządzam sos kurkowy często, a czasami jak dzisiaj dodaję do niego trochę kurczaka. Zrobiłam to danie dla gości, którzy bardzo lubią grzyby. Sos bardzo im smakował. Obiecałam też, że przepis ukaże się na blogu.
Sos kurkowy
Składniki:
6 porcji
350 g makaronu, u mnie penne
300 g piersi z kurczaka
1 cebula
500 g kurek
1 ząbek czosnku
garść liści bazylii
½ łyżeczki białego pieprzu
½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego
400 ml śmietanki, 36%
sól do smaku
1½ masła do smażenia
Kurki oczyść i podziel na kawałeczki jeśli są bardzo duże. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej masło i zeszklij cebulę, następnie dodaj kurki i smaż w wysokiej temperaturze. Wyjmij z patelni na talerzyk i trzymaj w cieple. Pokrój piersi z kurczaka w cienkie paski i zrumień na patelni. Smaż około 3 minut. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek, biały i czarny pieprz orzza grzyby z cebulą. Wlej śmietanę, dodaj sól, pokrojoną bazylię, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź ale zachowaj szklankę wody od gotowania. Dodaj makaron do sosu i wodę jeśli sos jest bardzo gęsty. Wymieszaj i natychmiast podaj gorący. Smacznego!
9 komentarzy
Na jednej porcji takiego dania aż trudno skończyć :D
No nie da się!
Uwielbiam kurki i wszystkie dania z ich wykorzystaniem :) Pysznie wygląda i na pewno smakuje tak obłędnie, że nie sposób odmówić takiego jedzonka :)
Ja też, zwłaszcza kiedy je sama nazbieram!
Świetny sos, dawno kurek własnie nie jadłam to taki sosik chętnie sobie przygotuję :p
Tak pięknie podane danie musi smakować wyśmienicie :)
Nie powiem ten sos jest niczego sobie…
Uwialbiam sos kurkowy :)
Ja też!