Zapraszam na pyszne chlebki Fougasse z oliwkami. Chlebki Fougasse piecze się na minimalnej ilości drożdży. Jednak chlebki są bardzo puszyste dzięki tak zwanemu pâte fermentée, który przypomina włoską biga, a robi go się podobnie jak poolish.
Sfermentowana mąka z dodatkiem szczypty drożdży i wody nadaje chlebkowi fajny lekko kwaśny posmak podobnie jak zakwas. Wypiek tego chleba to charakterystyczne placki w kształcie liści, gdzie nacięcia przypominają nerwy liścia.
Oryginalne Fougasse piecze się z nicejskimi czarnymi oliwkami. Ja upiekłam dzisiaj Fougasse z zielonymi oliwkami, bo akurat takie miałam w domu. Chlebki można również posypać ziołami i gruboziarnistą solą lub upiec z suszonymi pomidorami. Chlebki Fougasse są pięknie wypieczone. Chrupiąca skórka i puszysty miękisz przerośnięty oliwkami kusi niesamowicie. Jak się dopatrzycie na zdjęciu poniżej musiałam urwać kawałek chlebka, aby w spokoju dokończyć fotografowanie.
Przepis, który pochodzi z książki J. Hamelmana pod tytułem „Chleb” znajdziecie poniżej.
Chlebki Fougasse z oliwkami
na 2 chlebki
Składniki:
Pâte fermentée
122 g (1 szklanka) mąki chlebowej
79 g (3/8 szklanki) wody
3 g soli
szczypta drożdży
Połączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb. Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 C. Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.
Ciasto chlebowe właściwe
320 g mąki chlebowej
48 g mąki pszennej razowej
255 g zimnej wody
1 łyżeczka soli
3 g drożdży instant lub 10 g świeżych
2 łyżki oliwy
40 g zielonych oliwek, lub oliwek nicejskich
porcja pâte fermentée jak wyżej
Do misy włóż wszystkie składniki oprócz pâte fermentée, oliwek i oliwy. Zarób ciasto. Podczas zarabiania dodaj zaczyn. Jeśli ciasto jest zbyt zbite dodaj odpowiednią ilość wody (mąka mące nierówna).
Teraz dodaj oliwę i zagniataj ciasto jeszcze przez 6 minut, aż wytworzy się siatka glutenowa. Na samym końcu dodaj oliwki i szybko połącz z ciastem. czarne oliwki farbują ciasto, dlatego najlepiej je dodać na samym końcu przy wolnych obrotach kuchennego asystenta.
Ciasto przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę, po czym wyłóż na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy jak. Odstaw do fermentacji pod przykryciem na następną godzinę. Powtórz czynność składania i pozostaw ciasto do odpoczynku na 20 minut. Idealna temperatura do fermentacji to 24ºC
Podziel ciasto na dwie równe części i każdą rozciągnij palcami na kształt trójkąta. Zrób nacięcia typu jak nerwy na liściach i lekko rozciągnij aby powstały otwory.
Przełóż chlebki na blachę do pieczenia lub rozgrzany kamień do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku na 230ºC (termoobieg) przez około 20 minut.
Podczas pieczenia wstaw naczynie z wodą na dno piekarnika. Fougasse będą rumiane i chrupiące, a środku puszyste.
39 komentarzy
Pięknie upieczone Gosiu!
Wspaniały kształt.
Dziękuję,że byłaś z nami.
Dziękuję Aniu za zaproszenie! Pozdrawiam serdecznie!
Skórka cudowna! Piękne! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
Tak taki chleb to przyjemność! Pozdrawiam serdecznie!
Pięknie wyrośnięte liście:-), cudnie wyglądają:-)
Dziękuję Olimpia!
Gosiu, wyszly ci tak cudownie chrupiace, ze juz mi slinka leci. Bede wracac do tego przepisu, bo warty zachodu. Dziekuje za wspolnie spedzony czas i do nastepnej akcji :)
Też mi przypadł do smaku! Następnym razem zrobię z innym nadzieniem. Pozdrawiam
Cieszę się, Małgosiu, że ponownie się spotykamy, tym razem piekąc. Piękne Ci wyszły chlebki , pozdrawiam
Dziękuję Beata!
Jejku jak musiały chrupieć…:-) Piękne! Znowu sie spotykamy przy wspólnym zadaniu;-)) Gosiu, chyba nie zdążę z tym przepisem miesiąca, normalnie nie mam kiedy;-( Postaram się, ale nie obiecuję;-) Pozdrawiam serdecznie:-)
Oj tak! Dzisiaj zarabiam następną porcję! Pozdrawiam serdecznie!
Pięknie się prezentują :) !
Dziękuję!
Wyjątkowo apetyczne i takie wiosenne Twoje fougasse. pozdrawiam serdecznie, Ela
Dziékujé!
Gosiu-bardzo ładne fougasse, pozdrawiam i cieszę się ze wspólnego pieczenia w marcowej piekarni
Dziękuję Malgosiu!
Przecudnej urody chlebki. Dzięki za wspólny czas :-)
Ja też dziękuję!
Doskonale upieczone! Dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku!
Dziękuję!
[…] miłości do słodkości Dorota Moje małe czarowanie Ela W poszukiwaniu slow life Gosia Co do jedzenia Kamila Ogrody Babilonu Łucja Fabryka Kulinarnych Inspiracji Małgosia Akacjowy blog […]
Śliczne listki! Pozdrawiam i dzięki za wspólną zabawę
Dziękuję! Bardzo mi się podoba takie wspólne pieczenie!
Zapachniało aż u mnie !
Pięknie CI się upiekły.
Do natępnego pieczenia !
Tak, do następnego pieczenia! Pozdrawiam!
Gosiu ale cudnie puszyste wyszły Twoje listki :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
i kolejne smaczne chlebki u Ciebie
Rewelacyjny kształt kłosa fugasowego Ci wyszedł i bardzo ładne zdjęcie. Dziękuje za wspólne pieczenie i pozdrawiam.
M.
Dziękuję Marcin!
Piękne i wyrośnięte chlebki Ci się upiekły, dziękuję za wspólne pieczenie, choć na szarym końcu:-)
Wspaniale wyszły:) Dziękuję za wspólne pieczenie! Pozdrawiam Magda
Cudownie rumiana skórka:)
Pozdrowienia przesyłam!
Cudowny kolor skórki na Twoich chlebkach. Patrząc na Twoje zdjęcia o słonecznej Prowansji pomyslałam :)
Dziękuję za wspólne pieczenie.
Pozdrawiam serdecznie :)
śliczne, puszyste, a jednocześnie chrupiące ;-) Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam
Gosiu, wyszły Ci piękne, takie kształtne i grubiutkie. I ta skórka… Ach! :))
Dziękuję za wspólne pieczenie. :)
Fajna akcja
Jeju, nie wiem czy jadłam kiedykolwiek równie dobre pieczywo… chlebek wyszedł idealny. Nie dość, że pyszny to wygląda jak z obrazka. Pychotka, naprawdę! Dziękuję za super przepis, będę do niego wracać.