Podpłomyk naan to hinduski, mięciutki, plackowaty chlebek, który jest bardzo łatwy w wykonaniu. Można go upiec w piekarniku lub na patelni. Próbowałam obu sposobów. Naan z piekarnika wydaje mi się bardziej puszysty i bardziej spuchnięty.
Naan pasuje jak ulał jako dodatek do różnych curry, wegetariańskich czy też mięsnych. Osobiście lubię naan z masłem czosnkowym, ale jak wybieram się do kina, to sobie go daruję. Oto przepis na naan mojej indyjskiej przyjaciółki.
Składniki:
na 12 sztuk:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 ½ dl wody
- 4 łyżki jogurtu
- 2 łyżeczki soli
- 8 dl mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
- Pokrusz drożdże i wymieszaj z cukrem w misce. Zalać ciepłą wodą i jogurtem.
- Dodaj mąkę i sól. wyrabiaj ciasto około 15 minut. Ciasto powinno być bardzo miękkie, ale nie lepiące.
- Zostaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Podziel ciasto na 12 jednakowych kulek i rękoma formuj cienkie (1 cm) placuszki o średnicy około 15 cm .
- Piecz na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, około 1 minuty po obu stronach lub w piekarniku, około 10 minut.
- Roztop masło i dopraw przeciśniętym czosnkiem.
- Bezpośrednio po upieczeniu placków naan pomaluj je masłem czosnkowym.
Naan oznacza chleb zarówno på hindusku jak i persku.