Podpłomyki naan to hinduskie, mięciutkie, plackowate chlebki, które są świetnym dodatkiem do wszelkich sosów zarówno na gorąco jak i zimno. Naan można upiec w piekarniku lub na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej żeliwnej.
Próbowałam obu sposobów. Naan z piekarnika wydaje mi się bardziej puszysty i bardziej „spuchnięty”. Przez spuchnięty mam na myśli bąble, które rosną podczas pieczenia.
Naan to również smaczny dodatek do różnych curry, wegetariańskich czy też mięsnych. Z powodzeniem zastępuje wtedy ryż, czy ziemniaki. Chlebek odrywa się kawałkami, moczy w sosie, czy curry i je ze smakiem.
Osobiście lubię naan z masłem czosnkowym. Jest pyszny! Poniżej znajdziecie przepis na naan mojej indyjskiej przyjaciółki.
Podpłomyki naan
12 sztuk
Składniki:
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 ½ dl wody
4 łyżki jogurtu
2 łyżeczki soli
550 – 600 g mąki pszennej
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
Pokruszyć drożdże i wymieszać z cukrem w misce. Zalać ciepłą wodą i jogurtem. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać ciasto około 15 minut. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lekko lepiące. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 jednakowych kulek i rękoma formować cienkie (1 cm) placuszki o średnicy około 15 cm . Piecna rozgrzanej patelni bez tłuszczu, około 1 minuty po obu stronach lub w piekarniku, około 10 minut. Rozpuścić masło i doprawić przeciśniętym czosnkiem. Bezpośrednio po upieczeniu placków naan polać je masłem czosnkowym.
2 komentarze
Witam pani Gosiu
Ile ma byc maki??
Pozdrawiam
550 – 600 gram mąki