Podpłomyk naan to hinduski, mięciutki, plackowaty chlebek, który jest bardzo łatwy w wykonaniu. Można go upiec w piekarniku lub na patelni. Próbowałam obu sposobów. Naan z piekarnika wydaje mi się bardziej puszysty i bardziej spuchnięty.
Naan pasuje jak ulał jako dodatek do różnych curry, wegetariańskich czy też mięsnych. Osobiście lubię naan z masłem czosnkowym, ale jak wybieram się do kina, to sobie go daruję. Oto przepis na naan mojej indyjskiej przyjaciółki.
Podpłomyk naan
12 sztuk:
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 ½ dl wody
4 łyżki jogurtu
2 łyżeczki soli
550 – 600 g mąki pszennej
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
Pokrusz drożdże i wymieszaj z cukrem w misce. Zalać ciepłą wodą i jogurtem. Dodaj mąkę i sól. wyrabiaj ciasto około 15 minut. Ciasto powinno być bardzo miękkie, ale nie lepiące. Zostaw do wyrośnięcia na godzinę. Podziel ciasto na 12 jednakowych kulek i rękoma formuj cienkie (1 cm) placuszki o średnicy około 15 cm . Piecz na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, około 1 minuty po obu stronach lub w piekarniku, około 10 minut. Roztop masło i dopraw przeciśniętym czosnkiem. Bezpośrednio po upieczeniu placków naan pomaluj je masłem czosnkowym.
Naan oznacza chleb zarówno på hindusku jak i persku.
2 komentarze
Witam pani Gosiu
Ile ma byc maki??
Pozdrawiam
550 – 600 gram mąki