Podpłomyki naan z masłem czosnkowym

Podpłomyk naan to hinduski, mięciutki, plackowaty chlebek, który jest bardzo łatwy w wykonaniu. Można go upiec w piekarniku lub na patelni. Próbowałam obu sposobów. Naan z piekarnika wydaje mi się  bardziej puszysty i bardziej spuchnięty.
Naan pasuje jak ulał jako dodatek do różnych curry, wegetariańskich czy też  mięsnych. Osobiście lubię naan z masłem czosnkowym, ale jak wybieram się do kina, to sobie go daruję. Oto przepis na naan mojej indyjskiej przyjaciółki.

podpłomyk naan codojedzenia

Podpłomyk naan

 12 sztuk:

50 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

2 ½ dl wody

4 łyżki jogurtu

2 łyżeczki soli

550 – 600 g  mąki pszennej

2 łyżki masła

1 ząbek czosnku

Pokrusz drożdże i wymieszaj z cukrem w misce. Zalać ciepłą wodą i jogurtem. Dodaj mąkę i sól. wyrabiaj ciasto około 15 minut. Ciasto powinno być bardzo miękkie, ale nie lepiące. Zostaw do wyrośnięcia na godzinę. Podziel ciasto na 12 jednakowych kulek i rękoma formuj cienkie (1 cm) placuszki  o średnicy około 15 cm . Piecz na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, około 1 minuty po obu stronach lub w piekarniku, około 10 minut. Roztop masło i dopraw przeciśniętym czosnkiem. Bezpośrednio po upieczeniu placków naan pomaluj je masłem czosnkowym.

Naan oznacza chleb zarówno på hindusku jak i persku.

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *