Oto mój kolejny przepis na chleb, chleb żytni na zakwasie z rodzynkami i migdałami. Uwielbiam piec ten chleb, bo to jak rytuał. Najpierw trzeba zrobić zaczyn, który ma postać przez noc. Następnie dodanie mąki żytniej, melasy, rodzynek i migdałów… i trzymanie kciuków, żeby chleb wyrósł przez najbliższe 3 do 6 godziń, w zależności od aktywności zakwasu. Aktywny zakwas to taki, który został dokarmiony na dzień przed wyrabianiem chleba.
Robiąc ten chleb pierwszy raz, miałam bardzo mieszane uczucia. Ciasto chlebowe wyglądało jak szpachlówka. Dopiero po upieczeniu i „dochodzeniu” ( chleb smakuje z każdym dniem przechowania lepiej) chleb wystąpił w całej swej okrasie.
Chleb żytni z rodzynkami to świetny chlebek do różnych serów żółtych i pleśniowych. Bardzo polecam! Spróbuj też chleb dyniowy na zakwasie.
Przepis na chleb żytni na zakwasie z rodzynkami i migdałami
Składniki:
Zaczyn (dzień wcześniej)
- 200 g zakwasu
- 150 g mąki żytniej
- 150 g zimnej wody
Wymieszać podane składniki na zaczyn.Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia, najmniej na 12 godziń.
Chleb żytni
- cały zaczyn
- 150 g mąki żytniej
- 2 łyżki melasy
- 1 łyżeczka soli
- 50 g migdałów, grubo posiekanych
- 60 g rodzynek
Wykonanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli ciasto chlebowe jest za gęste dodaj zimnej wody. Ciasto wyłóż do podłużnej foremki wyłożonej pergaminem. Mokrą ręką wygładź powierzchnię chleba i zostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 3 – 6 godzin. Mój chleb podwoił objętość po 4 godzinach.
- Piecz chleb w piekarniku na 250ºC przez 10 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z foremki na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
2 komentarze
Bardzo smakowity, a dodatki do chlebka przepyszne ! Pozdrawiam :)
chętnie kromke z masłem bym sobie zjadła