Caponata z bakłażanem to włoski odpowiednik francuskiego ratatouille. Uwielbiam pieczone warzywa w sosie zwłaszcza z dodatkiem bakłażana. Przyrządzając caponata pierwszy raz oczywiście użyłam bakłażana, który lubię i ja i małżonek. To danie przygotowałam wyłącznie dla nas, bo nasze dzieci nie przepadają za oberżyną.
Oczywiście małżonek stwierdził, że to danie nazywa się wabiczka, które było często przyrządzane przez jego mamę w Iranie. Caponata, ratatouille i wabiczka… Jak widzicie jedno danie ma wiele nazw. Być może różni sposób podania ale idea dania jest taka sama – mnóstwo warzyw w gęstym pomidorowym sosie.
Aromatyczna caponata z bakłażanem
Do caponata najlepiej użyć świeżych pomidorów kiściowych. Są mięsiste i aromatyczne. Użyłam całe pomidory ale sparzone i obrane ze skórki. Poza tym warto zaopatrzyć się w kapary i żurawinowy dżem, które również znajdują się w tym daniu. Caponata najlepiej smakuje z chlebem na zakwasie. Grube kromki chleba posmarowałam kozim twarogiem. Caponata z bakłażanem w misce lub na kanapce z kozim twarogiem to świetne połączenie smakowe. Jak dla mnie idealna kolacja.
Składniki:
1 bakłażan, około 350 g
3 pomidory, sparzone
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki pomidorowego przecieru
1 łyżka kaparów w zalewie
2 łyżeczki balsamicznego octu
1 czerwone chili
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka pokrojonej mięty pieprzowej
sól do smaku
½ łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
3 łyżki oliwy
1 łyżka żurawinowego dżemu
Z czym jeść caponata
kozi twaróg
chleb na zakwasie
Przygotowanie:
- Bakłażan pokrój w kostkę lub paski. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, skropić łyżką oliwy, oprószyć solą i piec przez 25 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC.
- Cebulę, czosnek i chili pokroić w drobną kostkę i zeszklij na reszcie oliwy. Dodaj kapary i smaż jeszcze przez minutę.
- Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli wraz z przecierem, żurawiną i octem. Smażyć przez 5 minut.
- Następnie dodaj żurawinę i upieczonego bakłażana wraz z sosem, który powstał podczas pieczenia. Doprawić caponata solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki, miętę i gotować przez 3 minuty. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
Podaj danie z chlebem na zakwasie posmarowanymi twarogiem. Jeśli wolisz kanapki ułóż sos na chlebie.
4 komentarze
O jejku, ale pyszności! Teraz czekać, aż warzywa troszkę stanieją i jeść do woli :))
Genialnie proste danie i takie pyszne :*
My za bakłażanem nie przepadamy ale to wygląda tak pysznie, że na pewno byśmy spróbowały :)
Nigdy nie przyrządzałam, a trzeba przyznać, że wygląda super apetycznie