Owsianka z bakaliami to pyszne śniadanie. Jako dziecko nie cierpiałam owsianki. Była to owsianka na mleku, rzadka, szara, tu i ówdzie zwana mleczną zupą. Wierzcie mi pisząc te słowa od razy pojawił się na mojej twarzy grymas niezadowolenia. No tak, taka owsianka może zostawić uszczerbek na psychice…
Długo, długo nie lubiłam owsianki, aż w końcu byłam zmuszona gotować ją dla moich dzieci, które były nią pasione w przedszkolu i ku mojemu zdziwieniu bardzo ją lubiły. Szwedzka owsianka jak ją wtedy nazywałam była gęsta i gotowana na wodzie. Podana z cynamonem i zimnym mlekiem…Czyż to może smakować…Przekonałam się, że tak i od tego czasu zmieniło się moje podejście do owsianki. Teraz gotuję ją najmłodszemu potomkowi. Dzisiaj na śniadanie dostał owsiankę z bakaliami.
Pyszna i wyrafinowana owsianka z bakaliami na śniadanie
Znalazły się w niej pistacje, kokosowe chipsy, nasiona konopii i gorzka czekolada. Całość posypałam cynamonem i polałam masłem rozpuszczonym z syropem klonowym. Owsianka z bakaliami smakuje, jest zdrowa i pożywna. Moje dziecko jest najedzone i zadowolone, kiedy idzie do szkoły…No cóż ja taka zadowolona nie byłam w jego wieku za to teraz odrabiam zaległości. Co prawda wolę zamienić śniadaniową owsiankę na kanapkę z awokado, ale owsianka bakaliowa to zdecydowanie lepszy wariant niż mleczna zupa z kożuchem…Mieliście takie owsiane dylematy w dzieciństwie?
Składniki:
125 ml owsianych płatków błyskawicznych
225 ml zimnej wody
2 łyżki pokrojonych pistacji
1 łyżka nasion konopii
1 łyżka kokosowych wiórków
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka klonowego syropu
sól do smaku
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Płatki owsiane, sól i wodę zagotuj w małym rondelku stale mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj owsiankę przez 3 minuty.
- Przełóż na miseczkę i posyp pistacjami, nasionami, kokosem, cynamonem i czekoladą. Rozpuść masło z syropem klonowym i polej owsiankę.
- Podawaj na ciepło. Smacznego!
14 komentarzy
Jako dziecko nigdy nie jadłam owsianki, i bardzo się z tego cieszę, bo ominęła mnie poważna trauma ;)
Pierwszy raz kilka lat temu owsiankę ugotował mi C. – był niesamowicie zdziwiony, że nigdy wcześniej takiej nie jadłam. Tutaj też podaje się owsiankę z masłem i cukrem – pycha!
A taka z bakaliami musiała być jeszcze lepsza… :)
No to miałaś szczęście!
Ja ostatnio jadam każdego dnia owsiankę :) znalazłam jeden przepis który mi bardzo pasuje :) Twoja również wygląda apetycznie, musze sprobować :)
Polecam, zawsze jakaś odmiana
wspaniała, pyszna i pożywna owsianka <3
ale wypasiona owsianka!! Ja bardzo lubię ;) i o dziwo moja córka też
Tak lubię!
Ja ostatnio codziennie jem owsiankę z bakaliami i owocami sezonowymi ;)
Też dobry pomysł
U mnie w domu nie robiło się owsianki tylko grysik na mleku posypany cukrem. Byłam chyba dziwnym dzieckiem bo lubiłam to jeść, a najbardziej twardszy kożuch. Może to wynikał z tego że w PRLu nie było za dużo słodyczy, a większość dostępnych dla mnie to czasami pączki które tata przynosił z piekarni w której pracował ( ale te akurat najbardziej cieszyły dzieci z sąsiedztwa), czekolada twardowska i cista które mama piekła bardzo rzadko. Plus tego był taki że mieliśmy dość zdrowe zęby :)
Ale wracając do owsianki, to tak naprawdę doceniłam ją gdy już byłam dorosła i teraz uwielbiam jej różne kombinacje. Twoją na pewno zrobię i jestem pewna że będzie mi smakowało.
To tak jak ja. PRL czasy były bardzo specyficzne. U mnie w domu było podobnie…Słodycze od święta i jak piszesz duży plus, bo mam do dzisiaj zdrowe zęby…
Super wygląda ta owsianka, podoba mi się, a za owsiankami ogólnie nie przepadam :)
Bardzo lubię płatki owsiane i nawet wolę na wodzie, przypomniałaś mi, że muszę wrócić do owsianki:-)
Warto wrócić do czegoś czego dawno się nie jadło