Zapraszam na pyszny i szybki obiad, makaron z pesto i grzybami. Wreszcie pokazały się grzyby. Co prawda ostatnio nie miałam czasu na zbieranie, choć bardzo bym chciała pochodzić po lesie ale koleżanka z pracy ostatnio mi nazbierała kurki i pieprzniki. Świeże grzyby z lasu, domowe pesto i własnoręcznie zrobiony makaron. Proste danie z makaronu z tego co miałam pod ręką.
Uwielbiam makaron wymieszany z zielonym pesto z bazylii. Jest to przepyszne danie. Nie żałuję pesto. To pesto jest specjalne, ponieważ zmiksowałam je z przyprawą dukkah. Nabrało orientalnego smaku. Domowe pesto do makaronu to podstawa. Jaki smak ma pesto tak będzie smakować danie z makaronu. Drobne dodatki jak otarta skórka z cytryny czy dukkah sprawiają, że pesto nabiera innego innego smaku.
Dawno odkryłam, że pesto świetnie pasuje z grzybami. Często przyrządzam to danie w różnych odsłonach o choćby tagliolini czy gemelli. Tym razem wybrałam makaron mafaldine. Oprócz grzybów znajdziecie w tej potrawie zielony groszek i kukurydzę. Strączki i kukurydza świetnie smakują z makaronem i są źródłem białka. Ponieważ to danie jest bezmięsne dodatkowo posypałam je prażonymi orzechami. Mafaldine z pesto i grzybami w takim stylu zaspokoi apetyt nawet u największego głodomora. Co prawda mięso króluje w mojej kuchni ale przynajmniej raz w tygodniu przyrządzam obiad bez mięsa i często wtedy sięgam po makaron.
Mafaldine z pesto i grzybami
4 porcje
Składniki:
400 g leśnych grzybów, kurki, pieprzniki i pieczarki
1 czosnek solo
2 łyżki masła
100 g zielonego groszku, mrożonego
mała puszka kukurydzy, 125 g
100 ml pesto
2 łyżki oliwy
50 g orzechów laskowych
3 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Pesto z dukkah
2 łyżki dukkah
1 doniczka świeżej bazylii
50 ml oliwy
2 ząbki czosnku
Z podanych składników zmiksuj pesto. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania to około 10 minut w zależności od rodzaju marki makaronu. Makaron odcedź i gorący wymieszaj z pesto, parmezanem i oliwą. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem. Smaż aż grzyby się zrumienią i odparują wodę. Dodaj drobno pokrojony czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
Mrożony groszek blanszuj przez 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. groszek zachowa świeży, zielony kolor. dodaj groszek i odcedzoną kukurydzę do grzybów wraz z makaronem. Dopraw danie w razie potrzeby solą i pieprzem. Na suchej patelni upraż orzechy. Przełóż orzechy na ściereczkę i otrzyj je z łupinek. Pokrój grubo orzechy i posyp makaron. Smacznego
2 komentarze
Super przepis aczkolwiek ja wybiorę gotowe pesto z Monini :) uważam, że lepszego na pewno sama nie zrobię ;)
O pewnie, można i kupne wykorzystać, ale jeśli raz wypróbujesz domowe…