Lubicie czarny makaron z tuńczykiem? Ja lubię! Ponoć makaron to makaron, ale czarny makaron zdecydowanie różni się od białego, nie tylko kolorem ale i smakiem. Czarny makaron jest zabarwiony atramentem kałamarnicy, a w smaku lekko przypomina morze. Przyrządza się go z rybami i owocami morza, frutti di mare. Świetnie pasuje z grillowanym łososiem. Ostatnio wypróbowałam go z tuńczykiem i bardzo mi smakował. Makaron z tuńczykiem przyrządzam w kilku kombinacjach i z różnymi dodatkami. Staram się być kreatywną w gotowaniu i za każdym razem wymyślam coś nowego. Czarny makaron z tuńczykiem to prosty przepis z kilkoma składnikami. Klasyczne połączenie tuńczyka z oliwkami i szpinakiem. Smaczny i szybki przepis na makaron.
Czarny makaron z tuńczykiem
4 porcje
Składniki:
250 g czarnego makaronu, świeży makaron
70 g szpinaku
2 dymki
2 łyżki tapenady, tutaj przepis
195 g tuńczyka w oleju, puszka
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj tapenadę i pokrojoną w piórka dymkę. Smaż przez minutę, po czym dodaj makaron ze szpinakiem. Dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż aż szpinak lekko zwiędnie. Odcedź tuńczyka i wymieszaj lekko z makaronem. Smaż tyle aby tuńczyk był ciepły. Tuńczyk staje się szybko suchy, więc nie należy przesadzać z jego smażeniem. Dlatego też lepiej wybrać tuńczyka w oleju niż w zalewie. Jest bardziej soczysty i mniej wrażliwy na podgrzewanie. Podawaj makaron na gorąco, zaraz po przyrządzeniu.
Lubicie czarny makaron? Próbowaliście kiedyś go przyrządzić?
4 komentarze
Nigdy tego czarnego makaronu nie próbowałyśmy ale skoro warto bo jest pyszny, to musimy w końcu kupić :D
Zawsze coś innego!
Superowy przepis, koniecznie muszę spróbować! Wrzuciłaś już przepis na konkurs tuńczyka princes? Świetnie się prezentuje, myślę, że mógłby się spodobać :)
Czarny makaron przede wszystkim świetnie się prezentuje. Używam go głównie ze względu na jego walory estetyczne