Zapraszam na kolejny słodki przepis, tort migdałowy amaretti. Pyszny tort na migdałowym biszkopcie, przełożony masą maślano budyniową i marmoladą z moreli. Tort ozdobiony migdałowymi ciasteczkami amaretti… Po prostu niebo w g…Bardzo efektowny i bardzo smaczny tort migdałowy, prosty w przyrządzeniu. Każda domowa gospodyni z nim sobie poradzi. W miarę słodki tort z dodatkiem morelowego dżemu, która nadaje mu orzeźwiający smak. Tort udekorowałam małymi ciasteczkami amaretti. Można je kupić w sklepie ale ja oczywiście upiekłam. Nie ma jak domowe wypieki!
Przepis na tort migdałowy
Składniki:
10 porcji
tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka
Biszkopt migdałowy
3 jajka, białka i żółtka oddzielone
70 g zmielonych migdałów
100 g mąki
30 g utartych ciasteczek amaretti
80 g cukru
Krem amaretto
200 g masła, miękkiego
250 ml mleka
3 żółtka
50 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
2 ½ łyżki kukurydzianej skrobii
50 ml likieru amaretto
50 g zmiksowanych ciasteczek amaretto
Dodatkowo
dżem z suszonej moreli
ciastka amaretti do dekoracji
Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru. Zmiksuj żółtka z pokruszonymi ciastkami amaretti, a następnie dodaj do piano i zmiksuj raz. Wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną tak aby piana nie opadła. Wysmaruj formę tłuszczem i posyp zmielonymi migdałami. Wyłóż masę i wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC). Piecz biszkopt przez około 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Ostudzony biszkopt przekrój na 3 placki.
200 gram suszonych moreli zalej wrzątkiem. Odstaw na godzinę. Odlej wodę (zachowaj do rozcieńczenia dżemu) i zmiksuj. Jeśli dżem jest za gęsty dodaj wody. Ugotuj budyń. W małym rondelku wymieszaj żółtka z cukrem, skrobią i wanilią. Dodaj mleko i wymieszaj. Zagotuj mieszankę stale mieszając najlepiej trzepaczką. Budyń będzie bardzo gęsty. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmij z kuchni. Przykryj i odstaw do ostudzenia. Utrzyj masło. Do puszystego masła zacznij dodawać po łyżce budyniu. Dodaj również likier stale miksując krem. Na koniec wsyp pokruszone ciastka i zmiksuj.
Montowanie tortu. Posmaruj pierwszy placek morelowym dżemem, a następnie grubą warstwą kremu.. Przykryj kolejnym plackiem i powtórz procedurę. Przykryj ostatnim plackiem i posmaruj wierzch i boki torta resztą kremu. Oprósz torta zmiksowanymi ciastkami amaretti. Udekoruj całymi ciasteczkami amaretti.
Tort migdałowy jest inspirowany przepisem z blogu „moje wypieki”. Wysokość tortu wynosi 9 cm. Tort swobodnie można pokroić na 10 porcji.
4 komentarze
przecudny tort
A jaki dobry!
Trzeba przyznać, że wygląda imponująco. Aż mam ochotę sięgnąć po kawałek :)
Dziękuję