Polędwiczki wieprzowe w pomidorach to idealne danie na szybki obiad w tygodniu czy wykwintny obiad na niedzielę. Delikatne polędwiczki wieprzowe można przyrządzić w całości lub w porcjach. Na ogół rumienię mięso w jednym kawałku na patelni, a później wkładam do piekarnika na kilka minut. Polędwiczki wieprzowe przyrządzam często nadziewane jak na przykład polędwiczki wieprzowe z mozzarellą. Uwielbiam polędwiczki w sosie. Klasyczne danie to oczywiście polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym.
Polędwiczki wieprzowe
Składniki:
na 4 porcje
600 g polędwiczki wieprzowej
1 gałązka rozmarynu
½ małej papryki czerwonej i żółtej
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego tymianku, świeżego
400 g pomidorów z puszki
1 łyżka oliwy
50 ml czerwonego wina, wytrawnego
sól i czarny pieprz do smaku
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Przed przyrządzaniem mięsa usuń błony. Posól i dopraw i pieprzem a następnie zrumień na rozgrzanym oleju z gałązką świeżego rozmarynu. Zrumienione mięso przełóż do żaroodpornego naczynia.
Przygotuj sos. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Pokrój w kostkę obie papryki i dodaj do cebuli. Wlej wino i smaż przez 2 minuty. Dodaj pomidory z puszki, dopraw sos solą, pieprzem i tymiankiem. Zagotuj sos, a następnie polej nim mięso. Przykryj formę aluminiową folią i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 – 30 minut w zależności od grubości polędwiczki. Wyjmij upieczone mięso, odczekaj 10 minut, a następnie pokrój w grube plastry. Ułóż na półmisku. Zamieszaj sos i polej nim polędwiczki. Podaj danie z ziemniakami i sałatką.
4 komentarze
Danie idealne.
Zgadzam się!
o matko ale cudne zdjęcie a i danie pyszne
Dziękuję