W tym roku na Wielkanoc upiekłam torcika o smaku świeżych pomarańczy, białej czekolady i ajerkoniaku. Torcik dla dorosłych jednym słowem!
Sok ze świeżych pomarańczy znalazł się zarówno w biszkopcie jak i kremie. Ciasto upiekło się na piękny, żółty kolor, w sam raz na Wielkanoc.
Torcika wypełniłam gotowanym kremem pomarańczowym , który ugotowałam na bazie kremu waniliowego. Waniliowy krem własnej roboty smakuje o wiele lepiej niż kupny, moim zdaniem.
Tym kremem możesz wypełnić babeczki i wieńce, albo używać jako podstawę do innych słodkich kremów tak jak zrobiłam ja w wypadku kremu pomarańczowego.
Składniki:
Biszkopt na 10 porcji
- 130 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 3 ½ dl mąki
- 1 ½ dlcukru
- 70 g białej czekolady, stopionej i schłodzonej
- 1 ½ dl soku pomarańczowego
- starta skórka z jednej pomarańczy
Do przybrania :
- 1 porcja pomarańczowego kremu
- 1 dl ajerkoniaku
- 2 ½ dl śmietany kremówki
- 30 g białej czekolady
Krem pomarańczowy
- 2 ½ dl mleka
- 2 ½ dl soku pomarańczowego
- 1 dl cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 laski wanilii
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera ucieraj masło z cukrem Dodaj po jednym jajku i dalej ucieraj na puszystą masę.
- Następnie dodaj skórkę otartą z pomarańczy, ostudzoną czekoladę i sok pomarańczowy. Wymieszaj.Wreszcie dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Foremkę o średnicy 20 cm wysmaruj tłuszczem i wlej ciasto.
- Piecz biszkopt w 170ºC, około 40 minut.
- Wyjmij biszkopt i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Trzepaczką ubij żółtka, cukier, vanilję i mleko. Wymieszaj razem sok pomarańczowy i mąkę ziemniaczaną i wlej do mleko.
- Zagotowuj ciągle mieszając. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Krem jest dosyć, dlatego wlej ajerkoniak i wymieszaj.
- Przekrój ciasto 3 razy. Posmaruj dwa spody kremem i przykryj ostatnim.
- Ubij śmietanę i posmaruj cały tort.
- Udekoruj wiórkami białej czekolady.
Jeśli chcesz tylko ugotować waniljowy krem, urzyj podwójną ilość mleka i 2 łyżki cukru dodatkowo.
2 komentarze
[…] uwielbiają tartę jagodową na ciepło z lekko rozpuszczonymi lodami lub kremem vaniljowym . Jeszcze się nie zdarzyło aby ciasto postało do dnia […]
Bardzo smacznie się prezentuje, nie robiłam jeszcze z ajerkoniakiem, ponoć to pyszne ciasta, na pewno przepis wypróbuję ! Pozdrawiam :)