Uwielbiam sosy z jogurtem, beszamelowe lub śmietankowe sosy na ciepło. Co jakiś czas lubię jednak ugotować sos na bazie nasion strączkowych jak np. pikantny sos z fasoli mung. Tego typu sosy podaje się w Pakistanie i Indiach. Moja pakistanska przyjaciółka zawsze podaje pikantne sosy do dań z ryb czy mięsa.
Sos z fasoli mung z powodzeniem można podawać jako danie wegetariańskie z ryżem lub chlebkiem naan.
Nasiona fasoli mung nie wymagają namoczenia i wystarczy je gotować około 30 minut. Orientalne przyprawy, takie jak kmin rzymski, garam masala i mieszanka suszu z naci warzywowych jak pietruszka, seler i por nadają sosowi specyficzny smak.
Podczas gotowania sos gęstnieje i nie potrzeba go dodatkowo zagęszczać mąką, dlatego ten pikantny sos z powodzeniem mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej.
Przepis na pikantny sos z fasoli mung
Składniki:
na 5 porcji
- 2 dl fasoli mung
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 5 dl bulionu warzywnego
- 1 łyżka suchej mieszanki warzywnej
- sól do smaku
Wykonanie:
- Obierz cebulę i drobno posiekaj. Podsmaż w niewielkiej ilości oleju.
- Dodaj opłukaną fasolę mung, przyprawy i smaż jeszcze przez 5 minut.
- Zalej warzywa gorącym bulionem. Gotowuj sos na małym ogniu około 30 minut.
- Dopraw sos solą w razie potrzeby. Pamietaj, że gotowy bulion jest już osolony.
Pikantny sos z fasoli mung podaję jako samodzielne danie wegetariańskie lub jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryby.
jak ja lubię takie dania
nigdy nie wpadłabym na robienie sosu z fasoli, ale zapowiada się to przepysznie!