Uwielbiam sosy z jogurtem, beszamelowe lub śmietankowe sosy na ciepło. Co jakiś czas lubię jednak ugotować sos na bazie nasion strączkowych jak pikantny sos z fasoli mung.
Tego typu sosy podaje się w Pakistanie i Indiach. Moja pakistanska przyjaciółka zawsze podaje pikantne sosy do dań z ryb czy mięsa.
Sos z fasoli mung z powodzeniem można podawać jako danie wegetariańskie z ryżem lub chlebkiem naan.
Nasiona fasoli mung nie trzeba wcześniej moczyć, wystarczy je gotować około 30 minut. Orientalne przyprawy, takie jak kmin rzymski, garam masala i mieszanka suszu z naci warzywowych jak pietruszka, seler i por nadają sosowi specyficzny smak.
Podczas gotowania sos staje się gęstyi nie potrzeba go zaciągać mąką, dlatego ten pikantny sos z powodzeniem mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej.
Pikantny sos z fasoli mung podaję jako samodzielne danie wegetariańskie lub wegańskie, ale też jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryby.
Pikantny sos z fasoli mung
5 porcji
Składniki:
150 g fasoli mung
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka garam masala
1 łyżeczka kminu rzymskiego
szczypta pieprzu kajeńskiego
½ l bulionu warzywnego
1 łyżka suchej mieszanki warzywnej
sól do smaku
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Podsmaż w niewielkiej ilości oleju. Dodaj opłukaną fasolę mung, przyprawy i smaż jeszcze przez 5 minut.
Zalej warzywa gorącym bulionem. Gotowuj sos na małym ogniu około 30 minut. Dopraw sos solą w razie potrzeby. Pamietaj, że gotowy bulion jest już osolony.
2 komentarze
jak ja lubię takie dania
nigdy nie wpadłabym na robienie sosu z fasoli, ale zapowiada się to przepysznie!