Ciasto cytrynowo jogurtowe z makiem

Ciasto cytrynowe to ciasto ucierane na maśle z dodatkiem jogurtu, cytrynowego soku i maku. Uwielbiam cytrynowe wypieki z makiem. Są wilgotne, mocno aromatyczne i po prostu przesmaczne! Mam słabość do ucieranego ciasta. Zazwyczaj piekę je w podłużnej foremce lub foremce z kominkiem. Będzie to wtedy popularna babka cytrynowa.

ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe jogurtowe zawiera nieco mniej masła ale dodałam tłustego jogurtu. Ciasto zyskało jeszcze bardziej na wilgotności. Upiekłam jej kilka dni temu i wciąż jest mocno wilgotne.

babka cytrynowa

Ciasto cytrynowo jogurtowe

Foremka z kominkiem o pojemności 1,2l

Składniki:

225 g pszennej mąki

2 łyżki maku + 1½ łyżeczki do posypania

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

250 g cukru

3 jajka

150 ml greckiego jogurtu, 10% tłuszczu

50 ml soku z cytryny

skórka otarta z jednej cytryny

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

150 g masła

Cytrynowy lukier

2 łyżki soku z cytryny

50 g cukru pudru

ciasto cytrynowe ucierane

Nastaw piekarnik na 175ºC. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze. Miękkie masło zmiksuj z cukrem i solą na puszysto. Dodaj po jednym jajku, krótko miksując. Na koniec wlej sok z cytryny oraz dodaj jogurt i zmiksuj jeszcze raz. W misce przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj z makiem. Dodaj mąkę do masy maślanej i wymieszaj szpatułką. Foremkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Przełóż masę do formy, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 45 – 50 minut. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto przełóż na paterę.

Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i polej nim ciasto. Wierzch posyp makiem.

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *