Witam Kochani! Zbliża się szósta, a słońce wciąż jeszcze świeci. Przyjemnie usiąść na balkonie i w ciepełku wpić popołudniową kawę. A co do kawki? Oczywiście ciasto ucierane z całymi gruszkami. Podobne ciasto choć czekoladowe upiekłam kiedyś z szafranowymi gruszkami. Wczoraj piekłam ciasto ze śliwkami, dzisiaj ucierane z gruszkami. Upiec ciasto to nie obowiązek.To po prostu przyjemność. Zapach pieczonego ciasta jest wspaniały. Polepsza humor i daje satysfakcję. Pyszne ciasto mamo upiekłaś, pochwaliły mnie dzieci. Ciasto jest puszyste, pachnie imbirem i cynamonem. Winne gruszki rozpływają się w ustach. Porcja lodów do ciasta bardzo wskazana!
Ciasto ucierane
Składniki:
podłużna foremka o dł. 30 cm
Gruszki w zalewie
3 średniej wielkości gruszki
butelka białego wina
180 g cukru
250 wody
3 laski cynamonu
10 kapsli kardamonu
Ciasto ucierane
200 g masła, temperatura pokojowa
125 ml golden syropu
125 g brązowego cukru
3 duże jajka
1 łyżka waniliowego ekstraktu
2 łyżki utartego imbiru
300 g pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczpta soli
250 g kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki na zalewę wlej do garnka. Trzy pękate gruszki dodaj do zalewy. Jeśli wolisz to możesz obrać ze skórki. Ja nie obierałam. Gotuj gruszki w zalewie przez 45 minut. Wyjmij na durszlak i ostudź. Gruszki w zalewie można przygotować wcześniej.
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg lub wedle piekarnika. W dużej misce zmiksuj masło z cukrem, golden syropem i wanilią. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodaj świeży imbir i jeszcze raz zmiksuj. Przesiej mąkę z proszkiem, cynamonem i wymieszaj delikatnie z masą jajeczną na przemian ze śmietaną. Wyłóż formę papierem do pieczenia i napełni masą. Wciśnij w odstępach gruszki, tak aby dotknęły dna formy. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Przed krojeniem ciasto całkowicie ostudź i oprósz cukrem pudrem.
Wybierz do ciasta brązowe gruszki Conference lub złoto brunatne Kaiser Aleksander. Gniazda z nasionami są małe i delikatne, po ugotowaniu wcale nie wyczuwalne. Moim zdaniem idealne gruszki na przetwory i do ciast. Zawsze poszukuję je w sklepie.
Smacznego!
5 komentarzy
Ciasto pewnie smakuje świetnie, ale świetnie też wygląda w takiej podłużnej formie :)
Piękne zdjęcia :) Pozdrawiam, Ada.
Dziękuję!
piękne ciasto, piękne zdjęcia! Jestem pod wielkim wrażeniem! Pozdrawiam:)
Dziękuję bardzo!