Fale Dunaju nie jadłam przez przysłowiowe wieki, a kiedy już je na nowo odkryłam to piekłam to pyszne ciasto 3 razy w ciągu miesiąca. Jeśli ktoś nie zna tego ciasta to dodam, że jest to ciasto ucierane w połowie czekoladowe, upieczone z wiśniami. Poza tym ciasto pokryte jest maślano budyniowym kremem i ganaché.
Piekę to ciasto na ogół w prostokątnej formie i kroję na przyzwoitej wielkości kawałki. Ciasto polecam, bo idzie jak woda. Poza tym jest efektowne, również dla oka.
Przepis na fale Dunaju
Składniki:
na prostokątną formę 25 cm x 35 cm
- 4 jajka, oddzielone
- 175 ml cukru
- 450 ml mąki
- 150 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 550 g wiśni, u mnie wiśnie w syropie
Ubij pianę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru. Cały czas ubijając dodaj po jednym żółtku, a następnie olej. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Podziel ciasto na dwie równe części. Pierwszą część wylej do formy wyłożonej pergaminem. Wygładź powierzchnię. Do reszty ciasta dodaj kakao i mleko i wymieszaj. Wyłóż masę czekoladową na białą i wygładź. Odcedź wiśnie i wyłóż nimi równomiernie ciasto, lekko je dociskając. Piecz ciasto na 160ºC w termoobiegu przez około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Krem maślano budyniowy
Budyń
- 400 ml mleka
- 30 g ziemniaczanej mąki
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka waniliowego cukru
Dodatkowo
- 220 g masła, miękkiego
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Połowę mleka zagotuj. Resztę mleka wymieszaj z żółtkami, cukrem i ziemniaczaną mąką. Wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Mieszaj aż budyń zacznie gęstnieć, do pierwszego zagotowania. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Utrzyj masło z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Zacznij dodawać zimny budyń cały czas ucierając krem. Posmaruj ciasto gotowym kremem i włóż do lodówki, aby krem się ścisnął. W międzyczasie przygotuj ganaché. Wyjmij ciasto z lodówki i rozsmaruj na nim ganaché. Pokrój na małe kawałki.
Ciasto z kremem powinno być przechowywane w chłodnym miejscu, ale smakuje lepiej, wyjęte wcześniej z lodówki.
25 komentarzy
Fale się pięknie ułożyły…
Tak, cały urok tego ciasta…
Nigdy nie jadłam a wygląda na prawdę ekstra!
A ja myślałam, że każdy to ciasto zna…
bardzo lubię to ciasto:)
Rewelacyjne!!
Dziękuję!
Mniam, wygląda pysznie :)
Dziękuję!
Nie robiłam go jeszcze ,ale prezentuje się pysznie.
A ja myślałam , że to takie oklepane ciasto…
Absolutnie idealna:) Sto lat nie jadłam tego ciacha, a jest przecież niesamowite.
Miłego dnia:)
Di
Dziękuję!
Też je bardzo lubię :) Piękne te fale!
Dziękuję Ewa!
Bardzo je lubię chociaż niestety rzadko robię :(
Bardzo, ale to bardzo apetycznie wygląda:) Mniam- nigdy nie robiłam jeszcze tego ciasta, a Twoje kusi..
Dziękuję Mariola!
Znam to ciasto, ale Tobie wyszło bardzo profesjonalnie i niezwykle zachęcająco je sfotografowałaś.
O dziękuję!
wyszły rewelacyjnie; ja jeszcze sama nie robiłam ;)
Wow, naprawdę rewelacyjnie wygląda to ciasto! :P
Z wiśniami musi być super!
Mąki 450 ml?
Około 260 gram,przelicznik w tym linku https://codojedzenia.pl/1-cup-maki-to-ile-gram/