Kilka dni temu ukazał się na codojedzenia przepis na wytrawną tartę z boczkiem i szpinakiem. Kolej na słodką tartę. Mój najnowszy przepis to tarta migdałowa z gruszkami. Migdały dominują. Migdały w spodzie do tarty i migdałowe nadzienie. Jak to się mówi, dobrego nigdy nie za dużo.
W odróżnieniu od innych tart szczególnie tarty owocowej z kruszonką, tarta migdałowa musi dobrze ostygnąć przed pokrojeniem, a i smakuje na zimno o niebo lepiej. Jeśli planujecie gości to spokojnie możecie upiec tartę dzień wcześniej.
Tarta to również temat przepisu miesiąca w lutym. Czekam na Wasze ulubione przepisy na tarty. Mogą to być tarty wytrawne jak i te słodkie.
Tarta migdałowa z gruszkami
Składniki:
na foremkę o średnicy 26 cm
Ciasto na tartę
- 180 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 25 g grubo zmielonych migdałów
- szczypta soli
- 100 g masła, zimnego
- 1 żółtko
Nadzienie do tarty
- 100 g masła, miękkiego
- 80 g cukru
- 130 g zmielonych migdałów
- 3 jajka
- 1 łyżeczka waniliowego cukru
- 2 dojrzałe gruszki
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta zgniecionego kardamonu
Wykonanie:
- Zacznij od spodu tarty. Zimne masło, mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i cukier połącz lekko palcami, aż do utworzenia drobnej kruszonki. Dodaj żółtko i połącz delikatnie. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- Wyjmij zimne ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim foremkę. Brzegi podeprzyj paskami aluminiowej folii. Tak przygotowany spód podpiecz w piekarniku na 200ºC(termoobieg) przez 10 minut.
- Przygotuj masę migdałową. Cukier i ekstrakt waniliowy utrzyj z masłem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku stale ucierając. Na koniec wsyp zmielone migdały i wymieszaj. Wyłóż masę migdałową na podpieczony spód.
- Gruszki przekrój na pół i oczyść z szypułek i gniazdek. Natnij je ale nie do końca, aby można było utworzyć wachlarz. Ułóż gruszki na masie migdałowej, posyp cukrem i kardamonem.
- Piecz tartę na 160ºC (termoobieg) przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź przed krojeniem.
20 komentarzy
wygląda niesamowicie pysznie!
Dziękuję!
Gosiu, ta tarta musi niebiańsko smakować!
Z chęcią bym cięna nią zaprosiła…
Wygląda obłędnie :)!
Dziękuję Dorota!
fenomenalna!
Dziéki!
Tu mój przepis na tartę :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2014/02/tarta-mocno-pomaranczowa.html
Pozdrawiam :)
Bardzo fajny przepis! Pozdrawiam serdecznie!
wygląda pysznie, ja bardzo lubię ciasta z gruszkami
Czy został choć jeden kawałeczek?
No nie…
http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/02/tarta-limonkowa-z-czekolada.html i moja tarta :)
Super Marta !
Tarta wygląda rewelacyjnie. Próbowałam ją zrobić ale poległam na masie migdałowej. dwukrotnie próbowałam zrobić krem i za każdym po dodaniu jajek krem się zważył :(
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze. Jeśli dodałaś do utartego z cukrem masła jajka prosto z lodówki to krem się zważy.
Pozdrawiam
Uważam, że ta istotna informacja o jajkach w temperaturze pokojowej została jakoś pominięta. Wszak jakby nie patrzeć od tego w zasadzie zależy czy ciasto się uda czy nie. Nie każdy jest cukiernikiem, by znać takie szczegóły. Skoro było wspomniane o tym, jakie ma być masło (zimne/miękkie), możnaby wspomnieć również i o jajkach. Mi też się masa zważyła…
Pewnie masz rację. Po tylu latach też wiem lepiej
Twoja tarta wygląda wspaniale. A to migdałowe nadzienie działa już na moją wyobraźnię…musi smakować bosko.
Pozdrawiam