584
Jabłka to zdecydowanie mój ulubiony owoc. Często ich używam w moich wypiekach. Szarlotka orzechowa z pianką to kolejne jabłkowe szaleństwo, które upiekłam na majówkę.
Szarlotka jest bardzo krucha i soczysta. Taką właśnie lubię, z mnóstwem jabłek pachnących cynamonem i cytryną. Pyszne kruche ciasto, które przypadnie wszystkim do smaku…wszystkim którzy lubią jabłka!
Szarlotka orzechowa z pianką
Składniki:
Ciasto kruche z orzechami
- 2oo ml zmielonych orzechów laskowych
- 400 ml mąki pszennej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatałowej
- 50 ml cukru
- 3 żółtka
- 150 g masła, zimnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Nadzienie
- 1,2 kg kwaśnych jabłek
- sok z pół cytryny
- 20 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 ml brązowego cukru
- ½ łyżki ziemniaczanej mąki
Beza
- 3 białka
- 100 g cukru
Wykonanie:
- Podane składniki na kruche ciasto połącz delikatnie, uformuj kulę i owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na pół godziny.
- Jabłka obierz ze skórki, pokrój w talarki i skrop sokiem z cytryny.
- Roztop masło, dodaj brązowy cukier, cynamon i jabłka, a na końcu oprósz wszystko mąką ziemniaczaną. Jabłka mają być miękkie ale wciąż zachować formę.
- Ubij pianę powoli dodając cukier.
- Foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm wyłóż pergaminem. Połowę kruchego ciasta pokrusz na dno i lekko dociśnij. Wyłóż jabłka, a następnie pianę. Pokrusz równomiernie resztę ciasta na pianę.
- Piecz ciasto na 160º (termoobieg) przez 30 minut.
- Ciasto smakuje najlepiej jak jest już przestudzone i kroi się również lepiej. Ciasto można posypać cukrem pudrem.
10 komentarzy
Wygląda bardzo smakowicie:) Uwielbiamy szarlotki:)
Dziekuje Basjula
Przepyszna, wygląda bardzo kusząco ! Takie właśnie lubię, pyszności ! :)
Dzekuje Samantha!
Wspaniała. Absolutnie wspaniała:)
cudna szarlotka ;)
this cake looks really and I love to try it-if it can be translated into English
Hi Regina! I have Google translator po right side, select english and check if it works for you. I checked myself and think that the translation was not so bad.Think that I use another measure, and you can do the conversion here https://codojedzenia.pl/przydatne/.
Let me know if you need more help
Greetings/ Gosia
ciasto wygląda bardzo smacznie :)
pierwszy raz odwiedzam bloga, podoba mi się tu bardzo :)
Witam! Ciesze sie bardzo , ze ci sie podoba moj blog.