Znalazłam bardzo fajny przepis na szybkie kruche ciasto z nutella i dżemem. Ciasto wyglądało bardzo przyciągająco ale sam przepis był bardzo nie proporcjonalnie podany, dlatego nie zasłużył na linka z mojej strony. Pierwsza próba upieczenia tego ciasta nie powiodła się. Przepis kompletnie zmodyfikowałam, a i ta krucha krajanka wygląda jeszcze lepiej niż oryginał. Ciasto wyszło mi tym razem tak jak chciałam, delikatnie kruche i smaczne!
Mogłam wreszcie zużyć dżem z rabarberu, który zrobiłam latem. Nikt nie chciał go jeść w domu, bo był za kwaśny, a do ciasta na kruchym spodzie w sam raz. Beza w cieście jest bardzo mięciutka. Skorzystałam tu z przepisu na kruche ciasto z malinami.
Przepis na kruche ciasto z nutella i dżemem
Składniki:
na foremkę o wielkości 15 x 20 cm
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 90 g brązowego cukru
- 3 żółtka
- mały słoik dżemu, kwaśnego
- pół słoika nutella
- 5 białek
- 150 ml cukru
- 2½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml oleju
Wykonanie:
- Z brązowego cukru, mąki, żółtek i zimnego masła zagnieć palcami ciasto. Uformuj kule i włóż do lodówki na 30 minut.
- Podziel ciasto na dwie części. Jedna część ciasta rozwalkuj na grubość 1 cm i wyłóż foremkę (25 x 40cm) pokryta pergaminem .Posmaruj dżemem.
- Ubij białka na sztywno z cukrem. Dodaj mąkę ziemiaczaną i olej podczas ubijania. Wyłóż pianę na spód posmarowany dżemem. Podgrzej nutella lekko w mikrofalówce, a potem rozprowadź po pianie.
- Resztę ciasta zetrzyj na tarce i rozprowadź równomiernie po pianie. Na wierzchu ciasta porób cieniutkie kleksy z reszty nutelli.
- Piecz krajankę w piekarniku na 160ºC przez 40 minut.
- Aby ciasto dobrze się kroiło, musi być całkowicie wystudzone.
13 komentarzy
takiego połączenia jeszcze nie jadłam, ciekawe:)
Dziekuje! Pozdrwiam serdecznie
Pychotka :)
Właśnie się zajadam następnym kawałkiem
Przecież to bomba kaloryczna !! żartowałem :D ciacho ma wszystko co potrzeba :] samo zdrowie
Jutro extra runda na rowerze
Świetne i pyszne połączenie :]
Dziekuje!
lubię takie krajanki i tez czesto choc nie ma w przepisie dodaje dżem
Ja bym taki dżem wcinała – uwielbiam kwaśny smak rabarbaru :)
A krajanka wygląda bardzo zachęcająco :)
Dziekuje Gin!
Zrobiłam -jest pyszne ! Tylko kruche ciasto za bardzo maślane :( nie wiem dlaczego może cos źle zrobiłam.. ale pianka pyszna ! Polecam !
Dziękuję. Mąka mące nierówna, więc następnym razem możesz dosypać ze dwie łyżki…