Na niedzielę polecam kruche ciasto z figami i daktylami. Bardzo lubię figi i te świeże i te suszone, a dżemik z fig jest po prostu wspaniały. Wykorzystałam go do dzisiejszego ciasta. Ciasto z figami jest bardzo słodkie, wiadomo figi i daktyle zawierają dużo cukru…Ale ciasto musi być słodkie. Jest to typowe kruche ciasto z migdałową kruszonką i owocami. Daktyle dodałam jedynie do smaku. Zamiast daktyli można dodać suszone morele lub rodzynki.
Kruche ciasto z figami
Składniki:
prostokątna forma 25 cm x 35 cm
Spód do ciasta
250 g pszennej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru
3 żółtka
½ łyżeczki soli
150 g masła, zimnego
Nadzienie
1 słoik dżemu z fig
10 daktyli
30 g masła, zimne
50 g zmielonych migdałów ze skórką
1 łyżka mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki migdałowych płatków
Zacznij od kruchego ciasta. Pokrój zimne masło w kostkę i posiekaj nożem z suchymi składników. Kiedy utworzy się kruszonka dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Przygotuj kruszonkę. Migdały upraż na suchej patelni, ostudź i zmiel. Z masła, mąki, zmielonych migdałów i cukru uformuj kruszonkę rozcierając składniki między palcami. Wstaw kruszonkę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek wielkości dna formy plus 2 cm na brzegi. Rozsmaruj dżem i poprzetykaj pokrojone daktyle. Przykryj kruszonką i migdałowymi płatkami. Wstaw ciasto do nagrzanego na 175ºC piekarnika nastawionego na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC lyb wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 45 minut na dolnym poziomie piekarnika. Ostygnięte ciasto pokrój na kwadraty.
Smacznego!
4 komentarze
W figach najbardziej uwielbiamy te chrupiące pesteczki <3 a taki efekt w ciachu to poezja :D
bardzo fajne ciasto
Dziękuję!
Podoba mi się to nadzienie :) Nietypowy przepis, który na pewno warto wypróbować :)