Ciasto pleśniak ze świeżymi śliwkami

Zapraszam na kolejne ciasto ze śliwkami. Tym razem upiekłam ciasto pleśniak ze śliwkami. Uwielbiam ciasto pleśniak ale dawno nie piekłam. Co prawda typowy pleśniak to pleśniak z powidłami ale ja postanowiłam wypróbować go ze śliwkami. Na blogu znajdziecie mnóstwo wypieków ze śliwkami. W tym roku śliwki pojawiły się tak szybko, że już w lipcu piekłam pierwsze kruche ze śliwkami. Potem za jakiś czas upiekłam ciasto ucierane ze  śliwkami. Długo nie czekając upiekłam drożdżowe…Jak widać ze śliwek można upiec dowolne ciasto, więc pleśniak ze śliwkami to kolejny wypiek z tymi owocami na „codojedzenia„.

ciasto pleśniak

pleśniak

Ciasto pleśniak

Składniki:

300 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

¼ łyżeczki soli

200 g masła, zimnego

100 g trzcinowego cukru

3 jajka

100 g cukru

700 g śliwek

przepis na pleśniak

Pokrojone i zimne masło, mąkę, proszek do pieczenia i sól posiekaj nożem do otworzenia kruszonki. Ja zrobiłam to w malakserze. Do wytworzonej kruszonki dodaj żółtka i zarób kruche ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do lodówki. Drugą część podziel znowu na dwie. Do jednej części dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Owiń oba kawałki w folię i włóż do lodówki na godzinę. Pianę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru. Piana powinna być lśniąca, kiedy już jest ubita, a cukier dobrze rozpuszczony. Przekrój śliwki na pół i usuń pestki. Przygotuj prostokątną formę o wymiarach 18 cm x 25 cm i przykryj papierem do pieczenia. Na dnie zetrzyj porcję większego białego ciasta. Na wierzchu ułóż śliwki i zetrzyj porcję czekoladowego i białego ciasta. Rozprowadź równomiernie bezę. Teraz zetrzyj resztę białego i czekoladowego ciasta. Wstaw ciasto do nagrzanego na  175ºC piekarnika i piecz przez 45 – 50 minut. Wyjmij upieczone ciasto, ostudź i dopiero wtedy pokrój na kawałki. Smacznego!

 

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.