Zapraszam na kolejne ciasto ze śliwkami. Tym razem upiekłam ciasto pleśniak ze śliwkami. Uwielbiam ciasto pleśniak ale dawno nie piekłam. Co prawda typowy pleśniak to pleśniak z powidłami ale ja postanowiłam wypróbować go ze śliwkami. Na blogu znajdziecie mnóstwo wypieków ze śliwkami. W tym roku śliwki pojawiły się tak szybko, że już w lipcu piekłam pierwsze kruche ze śliwkami. Potem za jakiś czas upiekłam ciasto ucierane ze śliwkami. Długo nie czekając upiekłam drożdżowe…Jak widać ze śliwek można upiec dowolne ciasto, więc pleśniak ze śliwkami to kolejny wypiek z tymi owocami na „codojedzenia„.
Ciasto pleśniak
Składniki:
300 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
¼ łyżeczki soli
200 g masła, zimnego
100 g trzcinowego cukru
3 jajka
100 g cukru
700 g śliwek
Pokrojone i zimne masło, mąkę, proszek do pieczenia i sól posiekaj nożem do otworzenia kruszonki. Ja zrobiłam to w malakserze. Do wytworzonej kruszonki dodaj żółtka i zarób kruche ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do lodówki. Drugą część podziel znowu na dwie. Do jednej części dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Owiń oba kawałki w folię i włóż do lodówki na godzinę. Pianę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru. Piana powinna być lśniąca, kiedy już jest ubita, a cukier dobrze rozpuszczony. Przekrój śliwki na pół i usuń pestki. Przygotuj prostokątną formę o wymiarach 18 cm x 25 cm i przykryj papierem do pieczenia. Na dnie zetrzyj porcję większego białego ciasta. Na wierzchu ułóż śliwki i zetrzyj porcję czekoladowego i białego ciasta. Rozprowadź równomiernie bezę. Teraz zetrzyj resztę białego i czekoladowego ciasta. Wstaw ciasto do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 45 – 50 minut. Wyjmij upieczone ciasto, ostudź i dopiero wtedy pokrój na kawałki. Smacznego!
8 komentarzy
Znam to ciasto i bardzo lubię :) Dla mnie to smak dzieciństwa chociaż w nieco innej wersji :)
to ciasto bardzo lubię w każdej postaci
Właśnie na nadzielę nasza mama zrobiła nam to ciasto ze śliwkami :D Uwielbiamy pleśniaka :D
Pleśniak to obok szarlotki i sernika moje ulubione ciasto. Ze śliwkami już dawno nie jadłam. Dzięki za przypomnienie, zrobię w najbliższy weekend :)
Ciekawa nazwa tego ciasta :D Uwielbiam wszystkie wypieki ze śliwkami <3
Też tak myślę
Ze śliwkami jeszcze nie próbowałam. U nas pieczemy z czarną porzeczką lub agrestem i nazywamy go „Zapleśniakiem”. Pleśniak brzmi apetyczniej :D
Zapleśniak mówisz, nie słyszałam…