Słodka tarta jak tarta dyniowa to takie wdzięczne ciasto, które można zrobić na poczekaniu. Zawsze mam dyniowe puree w domu, bo po prostu lubię dynię pod każdą postacią.
Zapasy z dyni robię jesienią, kiedy jest jej największy wybór. Potem zaczynam dyniowy maraton. Najpierw była babka czekoladowa z dynią, później placki z dynią, a dzisiaj powstała słodka tarta dyniowa z ricotta i pistacjami. Jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Pierwszy raz piekłam tartę z dynią!
Słodka tarta dyniowa z ricotta i pistacjami
12 porcji
Składniki:
Spód do tarty
100 g masła, miękkiego
180g mąki pszenne
4 łyżki cukru
1 łyżka zimnej wody
Nadzienie do tarty
250g sera ricotta
4 jaja
3 dl puree z dyni
1 ½ dl cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka extraktu waniliowego
½ łyżeczki cynamonu
100g pistacji, waga nieobrane
Zacznij od spodu do tarty. Wymieszać wszystkie składniki i zagniec lekko ciasto. Wyloz ciastem okragla foremke o średnicy 26 cm i ruchomym dnie. Brzeg ciasta obloz paskami folii aluminiowej. Wstaw formeke do lodówki na conajmniej 30 minut. Podpiecz spod w piekarniku nagrzanym na 200 ° C, zaledwie 5 minut.
Ubij jaja z cukrem i wanilje na puszysto. Trzepaczka wmieszaj ser ricotta, cynamon, mąke ziemniaczana i dynie. Wyloz nadzieniena podpieczony wczesniej spod tarty. Posyp tarte posiekanymi pistacjami. Piecz tarte w piekarniku na 150 ° C (termoobieg), około 45 minut. Ostudzoną tartę pokroić na 12 kawałków. Smacznego!
2 komentarze
jak ładnie wygląda :)
przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :) Szczegóły na blogu
http://zielonakuchnia.blogspot.com
Pozdrawiam!
Ile cudów można wykonać za pomocą takiej dyni<3