Ghormeh Sabzi – perski gulasz z suszonymi limonkami

Ghormeh Sabzi czyli gulasz z jagnieciny z suszonymi limonkami, fasola i suszonymi ziolami, to klasyczne perskie danie, ktore czesto gotujemy u nas w domu.

Ten gulasz jest niesamowicie aromatyczny o smaku cytrusowym. Dominuje tu suszona limonka, ktora swietnie zgrywa sie z zielonym suszem warzywnym ( suszona pietruszka, szczypior, kozieradka i kolendra).

Ale jak w kazdym perskim gulaszu nie moze i tu zabraknac przypraw, przecieru pomidorowego i oczywiscie delikatnej jagnieciny.

Suszona limonke uzywam starta do marynowania ryby. Nadaje ona rowniez wspanialy smak herbacie, szczegolnie zielonej.

Jak wiekszosc perskich potraw, rowniez ten gulasz podaje sie z ryzem na sypko.

Przepis na gulasz z jagnieciny z suszonymi limonkami

Składniki:

5-6 porcji

  • 2 dl fasoli pinto lub fasoli czerwonej
  • 5 dl suszu
  • 500 g mlodej baraniny (jagnieciny)
  • 1 cebula
  • 4-6 zabkow czosnku
  • 2 lyzki oliwy
  • 1 lyzka oleju
  • 4 suszone limonki
  • 2 lyzki przecieru pomidorowego
  • 1 lyzka kurkummy
  • 1 lyzeczka curry
  • ½ lyzeczki czarnego pieprzu
  • sol do smaku
  • 1 l wrzatku

Susz warzywny

  • 1 dl drobno posiekanej kozieradki
  • 2 dl drobno posiekanych liści pietruszki
  • 1 dl drobno posiekanych liści kolendry
  • 2 dl posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

  • Jeśli używasz suszonej fasoli, zalej woda na noc.
  • Podziel mieso na mniejsze kawalki i podsmaz wraz z posiekana cebula , kurkumma, curry i pieprzem. Pod wplywem ciepla przyprawy beda bardziej aromatyczne.
  • Przeloz wszystko do garnka, zasyp suszem, dodaj oplukana fasole, przecier pomidorowy i zalej wrzatkiem.
  • Nakluj limonki widelcem i wrzuc do gulaszu.
  • Gotuj gulasz , az fasola bedzie miekka, okolo poltorej godziny. Podlej wrzatkiem jesli gulasz bedzie wydawal ci sie gesty.
  • Na koniec wlej do potrawki oliwe z oliwy i dosmakuj sola.

 

4 komentarze

  • Zapachy rozchodzą się nieziemskie,ale niestety fasola nie chciała się dogotować,czy to z powodu kwaśnych limonek? nastepnym razem limonki dodam dopiero,jak fasola będzie miękka

    • A namoczyłaś? Czasami trafiam na fasolę, która długo się gotuje, a czasami godzina i wystarczy. Zawsze dodaję limonki do gotowania od samego początku. Sądzę, że to po prostu taka fasola.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *