Na pozór prosta ucierana babka, a jaka aromatyczna! Upiekłam to ciasto z szafranem, stąd ten piękny żółty kolor i oczywiście wspaniały aromat. Na szafranie się nie skończyło, bo jeszcze dodałam świeżo zgniecionego kardamonu. Kardamon to kolejna przyprawa, którą bardzo lubię i nie tylko w cieście.
Babka ucierana z kardamonem i szafranem
Składniki:
na foremkę z kominkiem o pojemności 1,5 l
- 180 g pszennej mąki
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka nasion kardamonu, świeżo zgniecione w moździerzu
- 180 g cukru
- 3 jajka
- 125 ml oleju
- 50 ml mleka
- szczypta szafranu ( jedno opakowanie,około 0,25 g)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do posmarowania foremki
- tarta bułka, mąka lub zmielone migdały do wysypania
- cukier puder do posypania
Podgrzej mleko i rozpuść w nim szafran. Utrzyj jajka z cukrem i solą na puszysto, po czym dodaj olej. Miksuj jeszcze przez minutę. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki. Dodaj suche składniki do masy jajecznej na przemian z szafranowym mlekiem, w trzech podejściach. Mieszaj delikatnie łyżką. Przełóż masę do wysmarowanej olejem i oprószonej bułką foremki. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarniku i ostudź w foremce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
2 komentarze
fajny pomysł z kardamonem
Bardzo aromatyczna!