Kardamonowe ciasto z dżemem z czerwonej borówki i …

Kardamonowe ciasto…Jeśli jeszcze nie próbowaliście upiec ciasto z kardamonem to polecam właśnie to! Uwielbiam kardamon w wypiekach. Kardamonowe ciasto jest super aromatyczne. Wiadomo,  pachnie kardamonem, wanilią, migdałami i muscovado cukrem, który dodałam do kruszonki.

To ciasto ma nieco świąteczny charakter. W Szwecji czerwona borówka jest nieodzownym składnikiem bożonarodzeniowych wypieków. Osobiście kupuję mrożoną borówkę do wypieków lub dodaję do nich dżem, który zawsze gotuję w sezonie na borówkę. Dzisiaj pozwoliłam sobie dodać do ciasta dżem z borówki.

Kardamonowe ciasto to typowe ciasto ucierane z dodatkiem kwaśnej śmietany. Jest wilgotne i bardzo pyszne. Lubię wypieki z kruszonką. To po prosty sposób na dekorację ciasta. Jeśli nie macie ochoty na kruszonkę zawsze możecie oprószyć ciasto cukrem pudrem.

kardamonowe ciasto ucierane z borówką przepis codojedzenia

Skoro już poznaliście dżem z borówki to możecie również upiec ciasto piernikowe z borówką. W Szwecji mięciutkie ciasto piernikowe jest bardzo popularne nie tylko na święta. Z borówką możecie również przygotować pyszny sernik. Jeszcze za wcześnie na świąteczne wypieki, więc w międzyczasie wypróbujcie ciasto z kardamonem i borówką.

ciasto_z_kardamonem_przepis_codojedzenia

Kardamonowe ciasto

podłużna foremka o poj. 1,5 l

Składniki:

2 jajka

180 g cukru

225 g pszennej mąki

80 g zmielonych migdałów

150 g kwaśnej śmietany

150 ml dżemu z czerwonej borówki

100 g masła, miękkiego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 łyżeczka zmielonego kardamonu

Kruszonka

50 g jasnego cukru muscovado

3 łyżki owsianych płatków

2 łyżki mąki

2 łyżki zmielonych migdałów

30 g masła

ciasto_kardamonowe_ucierane_codojedzenia

Nastaw piekarnik na 175ºC. Wszystkie składniki do ciasta powinny być w pokojowej temperaturze. Zmiksuj cukier z miękkim masłem i pastą waniliową. Następnie dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj śmietanę i zmiksuj do połączenia. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Jeśli używasz niesolonego masła dodaj do suchych składników szczyptę soli. Wsyp suche składniki do masy maślanej i wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj dżem i delikatnie wymieszaj. Foremkę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i wygładź powierzchnię.

W miseczce umieść składniki na kruszonkę i rozetrzyj między palcami. Rozprowadź równomiernie kruszonkę na wierzchu ciasta i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Pokrój na kawałki. Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *