Kardamonowe ciasto…Jeśli jeszcze nie próbowaliście upiec ciasto z kardamonem to polecam właśnie to! Uwielbiam kardamon w wypiekach. Kardamonowe ciasto jest super aromatyczne. Wiadomo, pachnie kardamonem, wanilią, migdałami i muscovado cukrem, który dodałam do kruszonki.
To ciasto ma nieco świąteczny charakter. W Szwecji czerwona borówka jest nieodzownym składnikiem bożonarodzeniowych wypieków. Osobiście kupuję mrożoną borówkę do wypieków lub dodaję do nich dżem, który zawsze gotuję w sezonie na borówkę. Dzisiaj pozwoliłam sobie dodać do ciasta dżem z borówki.
Kardamonowe ciasto to typowe ciasto ucierane z dodatkiem kwaśnej śmietany. Jest wilgotne i bardzo pyszne. Lubię wypieki z kruszonką. To po prosty sposób na dekorację ciasta. Jeśli nie macie ochoty na kruszonkę zawsze możecie oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Skoro już poznaliście dżem z borówki to możecie również upiec ciasto piernikowe z borówką. W Szwecji mięciutkie ciasto piernikowe jest bardzo popularne nie tylko na święta. Z borówką możecie również przygotować pyszny sernik. Jeszcze za wcześnie na świąteczne wypieki, więc w międzyczasie wypróbujcie ciasto z kardamonem i borówką.
Kardamonowe ciasto
podłużna foremka o poj. 1,5 l
Składniki:
2 jajka
180 g cukru
225 g pszennej mąki
80 g zmielonych migdałów
150 g kwaśnej śmietany
150 ml dżemu z czerwonej borówki
100 g masła, miękkiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
Kruszonka
50 g jasnego cukru muscovado
3 łyżki owsianych płatków
2 łyżki mąki
2 łyżki zmielonych migdałów
30 g masła
Nastaw piekarnik na 175ºC. Wszystkie składniki do ciasta powinny być w pokojowej temperaturze. Zmiksuj cukier z miękkim masłem i pastą waniliową. Następnie dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj śmietanę i zmiksuj do połączenia. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Jeśli używasz niesolonego masła dodaj do suchych składników szczyptę soli. Wsyp suche składniki do masy maślanej i wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj dżem i delikatnie wymieszaj. Foremkę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i wygładź powierzchnię.
W miseczce umieść składniki na kruszonkę i rozetrzyj między palcami. Rozprowadź równomiernie kruszonkę na wierzchu ciasta i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Pokrój na kawałki. Smacznego!
2 komentarze
Co prawda dałam połowę cukru, maslanke zamiast smietany i nerkowce z pestkami dyni zamiast migdałów i inny dżem, ale ciasto wygląda dokładnie jak na zdjęciu i jest pysze, dzięki za pomysł!
Cieszę się, że mogłam zainspirować