Sernik z musem i galaretką…Nie wiem jak Wy ale jak ja piekę sernik to mi gra cała dusza! Uwielbiam sernik, zwłaszcza sernik z galaretką. Prawie zawsze robię domową galaretkę, podobnie jak do tego sernika. Czerwona borówka to typowy świąteczny owoc. Jest cierpka i kwaśna. Świetnie pasuje do słodkiego sernika, zwłaszcza w postaci kremowego musu.
Ten sernik z musem z borówki jest bardzo lekki i orzeźwiający. To przepyszny kilkuwarstwowy deser, który zadowoli fanów sernika. Mus zrobiłam z ubitej śmietanki i przetartych borówek. Dzięki temu jest leciutki i ma puszystą konsystencję. Czerwona borówka nadaje fajnego posmaku i podkreśla smak sernika. Sernik przygotowuję w trzech etapach. Najpierw piekę sernik o smaku waniliowym. Potem rozprowadzam po nim mus, a na koniec wylewam ścinającą się galaretkę. Idealny przepis na świąteczny sernik!
Sernik z musem i galaretką
okrągła forma z otwieraną obręczą o średnicy 23 cm
Składniki:
Masa serowa
1 kg twarogu
2 łyżki mąki
1 puszka skondensowanego mleka, 390 gram
2 jajka + 1 białko białka
2 łyżki soku z cytryny
1 laska wanilii
Mus borówkowy
450 g borówek, mrożonych
180 g cukru
½ l śmietanki, 36%
6 listków żelatyny
Galaretka borówkowa
225 g borówek mrożonych
100 ml wody
100 g cukru
4 listki żelatyny
kokosowe wiórki do posypania
Do dużej miski włóż twaróg, jajka, białko i zmiksuj. Dodaj skondensowane mleko,sok z cytryny i zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę i zmiksuj jeszcze raz. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, zaciśnij obręcz. Wylej masę serową do formy, wygładź powierzchnię i piecz w piekarniku nagrzanym na 175ºC przez 35 minut. Upieczony sernik ostudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Zagotuj borówki z cukrem na mus i gotuj przez 10 minut. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. W drugim garnku zagotuj borówki z cukrem i wodą i gotuj przez 10 minut. Odciśnij napęczniałą żelatynę i rozpuść w gorących niezmiksowanych borówkach. Odstaw na bok.
Ubij śmietanę na pół sztywno. Dodaj przetarte borówki i zmiksuj do połączenia składników. Odciśnij resztę żelatyny i rozpuść lekko podgrzewając. Dodaj do musu cały czas miksując. Umieść sernik na paterze lub talerzu i otocz metalową obręczą. Wylej mus na wierzch sernika i wstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie rozprowadź galaretkę, która powinna się już lekko ścinać. Wstaw sernik do lodówki do lodówki do całkowitego ścięcia galaretki, najlepiej na noc.
10 komentarzy
Taki sernik już sam w sobie jest piękną dekoracją świątecznego stołu :)
Wygląda genialnie i zapewne tak smakuje :))
Wesołych świąt Bożego Narodzenia :)
Dziękuję bardzo wzajemnie!
Taki serniczek to ja proszę :)
Perfekcyjny, na świąteczny stół pasuje idealnie :)
uwielbiam serniki a na widok TEGO dostałam ślinotoku;)
interesjacy Pani blog wszystka z perfekcja skorzystam
Cieszy mnie, że się podoba!
Wspaniały przepis. Trzeba będzie wypróbować w weekend :)
O to już wiem co jutro kupić w sklepie :) Mam strasznego smaka na taki placuszek i zrobie takie ciasto <3