Sernik z musem i galaretką z borówki

Sernik z musem z czerwonej borówki i galaretką…Nie wiem jak Wy ale jak ja piekę sernik to mi gra cała dusza! Uwielbiam sernik, zwłaszcza sernik z galaretką. Prawie zawsze robię domową galaretkę, podobnie jak do tego sernika. Czerwona borówka to typowy świąteczny owoc. Jest cierpka i kwaśna. Świetnie pasuje do słodkiego sernika, zwłaszcza w postaci kremowego musu. Sernik z musem z borówki jest lekki. To przepyszny kilkuwarstwowy deser, który zadowoli fanów sernika. Mus zrobiłam z ubitej śmietanki i przetartych borówek. Dzięki temu jest leciutki i ma puszystą konsystencję. Czerwona borówka nadaje fajnego posmaku i podkreśla smak sernika. Sernik przygotowuję w trzech etapach. Najpierw piekę sernik o smaku waniliowym. Potem rozprowadzam po nim mus, a na koniec wylewam ścinającą się galaretkę. Idealny przepis na świąteczny sernik!

sernik borówkowy

„A może zakupy spożywcze przez internet? Zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze i zamów produkty na ten przepis bez wychodzenia z domu!”

sernik pieczony z musem borówkowym

Sernik z musem z borówki

Składniki:

okrągła forma z otwieraną obręczą o średnicy 23 cm

Masa serowa

1 kg twarogu

1 puszka skondensowanego mleka, 390 gram

2 łyżki mąki

2 jajka + 1 białko białka

2 łyżki soku z cytryny

1 laska wanilii

Mus borówkowy

450 g borówek, mrożonych

180 g cukru

½ l śmietanki, 36%

6 listków żelatyny

Galaretka borówkowa

225 g borówek mrożonych

100 ml wody

100 g cukru

4 listki żelatyny

kokosowe wiórki do posypania

sernik borowkowy z musem i galaretką

Do dużej miski włóż twaróg, jajka, białko i zmiksuj. Dodaj skondensowane mleko,sok z cytryny i zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę i zmiksuj jeszcze raz. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, zaciśnij obręcz. Wylej masę serową do formy, wygładź powierzchnię i piecz w piekarniku nagrzanym na 175ºC przez 35 minut. Upieczony sernik ostudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

przepis na sernik

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Zagotuj borówki z cukrem na mus i gotuj przez 10 minut. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. W drugim garnku zagotuj borówki z cukrem i wodą i gotuj przez 10 minut. Odciśnij napęczniałą żelatynę i rozpuść w gorących niezmiksowanych borówkach. Odstaw na bok. Ubij śmietanę na pół sztywno. Dodaj przetarte borówki i zmiksuj do połączenia składników. Odciśnij resztę żelatyny i rozpuść lekko podgrzewając. Dodaj do musu cały czas miksując. Umieść sernik na paterze lub talerzu i otocz metalową obręczą. Wylej mus na wierzch sernika i wstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie rozprowadź galaretkę, która powinna się już lekko ścinać. Wstaw sernik do lodówki do lodówki do całkowitego ścięcia galaretki, najlepiej na noc.

 

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *