Mój kolejny przepis to dyniowe ciasto z dżemem. Uwielbiam ciasta z dynią – tak samo jak te z marchewką – za ich wilgotność, wyrazisty smak korzenny oraz przepiękny kolor. To rodzaj ciasta, który można modyfikować na wiele sposobów. Wypiekałam ciasto z dyni z kruszonką i bardzo smakowało mi także to dyniowe, w którym użyłam mąki żytniej. Innym interesującym wypiekiem jest ciasto dyniowe z dodatkiem maku. Nie mogąc pominąć przepisów z dynią, muszę wspomnieć o marmurkowej babce dyniowej.
Najczęściej do wypieków z dynią używam odmiany hokkaido. Piekę ją w całości, a po upieczeniu skórka staje się krucha i można ją zmiksować z miąższem. W przypadku tego wypieku skorzystałam z dyni piżmowej, którą bardzo lubię. Dodatkowo, jest ona dostępna przez cały rok, dzięki czemu mogę piec ciasto dyniowe, kiedy tylko mam na nie ochotę.
Otrzymałam słoik domowego dżemu z mirabelek w prezencie. Kombinacja kwaśnego dżemu i dyni jest niepowtarzalna. Choć porcja dżemu w cieście nie jest ogromna, smak mirabelek jest wyczuwalny – to właśnie siła tych owoców. Niewielka śliwka, a tyle intensywnego smaku!
Uwielbiam eksperymentować z różnymi przepisami, tworząc ciasta, muffiny i placki z dynią. Lubicie dyniowe wypieki? Ja bardzo! Ich smak, konsystencja i zapach sprawiają, że nie mogę się im oprzeć. Wypieki z dyni dla mnie to nie tylko pyszne desery, ale też coś, co kojarzy mi się z ciepłem i jesienią.
Dyniowe ciasto z dżemem
24 porcje, prostokątna forma o wymiarach 25 cm x 35 cm
Składniki:
250 g pszennej mąki
100 g mąki grahamki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g dyniowego puree
200 g miodu
80 g dżemu mirabelkowego
1 opakowanie przyprawy korzennej do dyni
150 g masła, rozpuszczonego
50 ml śmietanki lub mleka
2 jajka, średniej wielkości
1 łyżka cynamonu
100 g trzcinowego cukru
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
Do miski włożyć dyniowe puree, jajka, miód i dżem mirabelkowy. Zmiksować do połączenia. Rozpuścić masło i wymieszać z mlekiem. Następnie dodać mieszankę do masy dyniowej i krótko zmiksować.
W drugiej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać szpatułką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na dno formy i równomiernie rozprowadzić. Nastawić piekarnik na 175ºC.
Z masła, mąki, cynamonu i cukru zrobić gęstą masę cynamonową i wyłożyć łyżką na ciasto, lekko przemieszać. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez około godziny. Można dla pewności sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
Ostudzone ciasto pokroić na kawałki. Smacznego!