Dynia zawsze smaczna

Dyniowe muffinki z migdałową kruszonką to kolejny dyniowy wypiek. Jak się domyślacie mam niezłe zapasy dyniowego puree. Nic tylko wypiekać! Dyniowe muffinki są puszyste, mają piękny kolor. Dodałam do nich jabłko. Dynia i jabłko fajnie ze sobą harmonizują.

muffinki_przepis_codojedzenia_dynia_jablko

Z miąższu dyni gotuję zupę i piekę sernik, a także np. muffiny i placki. Nie wyrzucam pestek, ale prażę je dodaję do chleba lub posypuję sałatkę. To warzywo… No właśnie, z botanicznego punktu widzenia dynia to owoc ze względu na swój słodki miąższ, ale zwyczajowo uważa ją się za warzywo. Podobny dylemat jest z awokado, które wcale nie jest warzywem, ale owocem tak. Warzywo, czy owoc, a ja i tak lubię dyniowe muffinki lub muffiny z awokado.

muffiny dyniowe codojedzenia blog kulinarny

Dyniowe muffinki

12 sztuk

Składniki:

200 g dyniowego puree

1 jabłko, średniej wielkości

125 ml oleju kokosowego

2 jajka

150 g cukru

180 g pszennej mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

szczypta soli

30 g migdałów, grubo pokrojone

Migdałowa kruszonka

30 g migdałów, prażonych i drobno pokrojonych

3 łyżki pszennej mąki

30 g masła, zimnego

3 łyżki cukru

dyniowemuffiny_przepis_codojedzenia

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp odważoną mąkę, proszek do pieczenia, cynamon szczyptę soli i migdały. Wymieszaj. Do drugiej miski włóż dyniowe puree, wbij jajka i wlej rozpuszczony olej kokosowy. Jeśli używasz płynnego ekstraktu waniliowego, również go dodaj do mokrych składników. Wymieszaj mokre składniki szpatułką. Następnie dodaj suche składniki i dokłądnie wymieszaj.

Nastaw piekarnik na 180ºC, podgrzewanie góra – dół. W formie na muffinki umieś papierowe papilotki. Nałóż ciast do papilotek prawie równo z brzegiem. Z mąki, migdałów, cukru i masła zrób kruszonkę, rozcierając składniki między palcami. Posyp muffinki kruszonką i wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Upieczone muffinki ostudź w formie. Smacznego!

 

 

 

4 komentarze

  • też mam zapas puree dyniowego, zupa i bułki już mi zbrzydły, więc dobrze że trafiłam na słodkie muffinki :D dałam mąki orkiszowej zamiast pszennej i wyszło super :) teraz otworzę swoją prezentową kawę i będę się zajadać :)

  • Trudno było mi przekonać dzieci do tego, aby spróbowały dynię. Zwykle wykorzystywałyśmy ją podczas tworzenia ozdób na halloween. Zupa dyniowa nie spotkała się z entuzjazmem rodziny. Nawet mąż nie był zachwycony, więc postanowiłam szukać dalej :) Pieczona dynia okazała się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Super współgra z daniami obiadowymi, jednak możliwości jest o wiele więcej. Nigdy nie jadłam muffinek dyniowych, ale wyglądają przepysznie. Z pewnością są o wiele zdrowsze, niż czekoladowe odpowiedniki.

    • Zaletą dyni jest jej neutralny smak. Można ją łączyć dowolnie z innymi produktami, a pieczona dynia z dodatkami jak feta, ziarna granatu to naprawdę hit

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *