Wiecie co to jest kamut? To starożytny rodzaj pszenicy, charakteryzujący się delikatnym, orzechowym posmakiem. Ta pszenica coraz częściej pojawia się w przepisach jako dodatek do sałatek lub zamiennik ryżu i kasz. Bardzo lubię alternatywy do ryżu przede wszystkim za to, że łatwo go przyrządzić. Wystarczy ugotować ziarna ew lekko osolonej wodzie i dodać do sałatki. Jak dla mnie kamut to rewelacja właśnie jw pożywnej sałatce.
Sałatka z kamut i dynią – smak jesieni na talerzu!
Nie ma nic lepszego jak sałatka z dynią i pszenicą. To połączenie orzechowego smaku kamutu i delikatnej, pieczonej dyni – idealna propozycja na zdrowy lunch lub lekką kolację. Dodaj do niej ulubioną mieszankę sałat, prażone pestki dyni, pokruszoną fetę i odrobinę suszonej żurawiny… Po prostu wybierz te składniki, które lubisz najbardziej, a potem całość polej delikatnym dressingiem z oliwy, miodu i musztardy, a uzyskasz sałatkę, która zachwyci różnorodnością smaków i kolorów.
Ostatnio często przyrządzam sałatki z kamutem, a że sezon na dynię się zaczął przygotowałam dla Was przepis na kolorową sałatkę z pieczonej dyni, granatu, halloumi i pszenicy. Sałatka jest pyszna i zdrowa. Uwielbiam sałatki o każdej porze roku. Jesienią dominują u mnie sałatki z dynią z różnymi dodatkami. Do przygotowania tej sałatki użyłam hokkaido. Ta dynia świetnie pasuje z pszenicą i resztą składników. Poza tym jest to dynia na jeden raz. Hokkaido należy do jednych z mniejszych jadalnych dyni.
Oczywiście ziarna pszenicy kamut można stosować zamiast ryżu do jakiegoś sosu czy gulaszu. Uwielbiam jej delikatnie orzechowy smak. Spróbujcie sami. Na pewno ją polubicie!
Składniki:
200 g sałatkowego miksu
1 dynia hokkaido, ok. 1,2 kg
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej
125 g halloumi
80 g pszenicy kamut
2 łyżki pestek dyni
1 mały granat
Dressing
1 łyżka miodu
1 łyżka winnego octu
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli i czarnego pieprzu
½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
Przygotowanie:
- Dynię pokrój na kawałki. Usuń pestki z gniazdkami i umieść w żaroodpornym naczyniu. Skrop oliwą i posyp solą morską. Piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 30 minut.
- Do małego garnka wlej wodą, wsyp 1 łyżeczkę soli i zagotuj. Wsyp ziarna pszenicy do gotującej się wody i gotuj przez 12 minut. Ugotowaną pszenicę odcedź.
- Halloumi pokrój na kawałki, grilluj lub smaż na patelni. Przygotuj półmisek. Ułóż na nim sałatę, następnie dynię i ser halloumi. Dodaj ostudzony kamut i lekko przemiszaj. Upraż pestki dyni i posyp nimi sałatkę. Na koniec wybierz pestki z połówek granatu i posyp nimi sałatkę.
- Wszystkie składniki na dressing umieść w małym słoiczku, zakręć i mocno wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem przed podaniem. Smacznego!
5 komentarzy
Z kamutu wychodzą przepyszne chleby :), ale sałatką też bym nie pogardziła, pięknie wygląda
O to muszę wypróbować!
Pysznie podane, nie sposób się oprzeć :-)
Dziękuję bardzo!
Ile jeszcze można się dowiedzieć o jedzeniu. Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej pszenicy