Tarta jabłkowa z cynamonem, ciasto z jabłkami, deser z jabłkami… Tak, tak jabłka mogę jeść pod każdą postacią. To mój ulubiony owoc. Tarta jabłkowa chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Moje dzieci gorąco mnie namawiały aż w końcu ją upiekłam. Ciasto na tartę to kruche ciasto, na które składa się pszenna mąka, cukier, masło i woda. Zaletą tego ciasta jest fakt, że spód do tarty można upiec wcześniej lub surowe ciasto zamrozić. Ja mam zawsze jakieś resztki kruchego ciasta w zamrażalce. Potem rozmrażam je wszystkie i piekę ciacho.
Do tarty z jabłkami najlepiej wybrać kwaśne jabłka jak szara reneta. Latem wybieram papierówki. Nigdy się nie spotkałam z tym rodzajem jabłek w Szwecji, więc wybrałam takie jakie były w sklepie. Na szczęście jabłka po upieczeniu były miękkie i aromatyczne. Wzięło mnie dzisiaj na dekoracje. Po ułożeniu jabłek na podpieczonym spodzie zrobiłam na wierzchu plecionkę.
Nie wiem jak Wy ale u nas w domu praktycznie rzadko kiedy tarta ostyga przed zjedzeniem. Na ogół jemy letnie tarty polane waniliowym sosem lub podane z lodami. Waniliowy sos można łatwo ugotować ale jeśli nie mam czasu to robię go na zimno. To nic trudnego. Wystarczy zmiksować żółtka z cukrem i wanilią oraz schłodzoną kremówką. Waniliowy sos na zimno ubijam lekko aby łatwo można nim było polać ciasto. Jakoś nie mam obaw co do surowych jajek. Trzymam je na wierzchu jak to robiła moja babcia. Zresztą w Szwecji nie ma salmonelli.
Tarta jabłkowa z waniliowym sosem to pyszny deser. No cóż przepadam za jabłkami i pewnie każde ciasto z jabłkami na blogu nazwałam pysznym deserem.
Tarta jabłkowa
8 porcji
Składniki:
300 g pszennej mąki
100 g cukru
200 g zimnego masła
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli do smaku
4 jabłka średniej wielkości, obrane ze skórki, nasiona wydrążone
1 łyżka cynamonu
3 łyżki cukru
Sos waniliowy bez gotowania
300 ml śmietanki kremówki, 36% tł.
2 żółtka
1 łyżka waniliowego ekstraktu
3 czubate łyżki cukru pudru lub wedle smaku
Wszystkie składniki na spód oprócz wody posiekaj nożem. Kiedy zrobi się kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto. Zagniataj krótko jedynie do połączenia składników. Podziel ciasto na dwie części, jedną nieco większą na spód. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty, u mnie z ruchowym dnem i o średnicy 23 cm. Odetnij nożem brzegi i dodaj je do reszty ciasta. Foremkę z ciastem owiń folią i wstaw do lodówki. Resztę ciasta rozwałkuj na prostokąt i również włóż do lodówki na godzinę.
Obrane jabłka pokrój w ósemki i włóż do miski wypełnionej wodą z cytrynowym sokiem. Jabłka wtedy nie ciemnieją. Nastaw piekarnik na 180ºC. Brzegi tarty przykryj paskami folii aluminiowej lekko dociskając. W ten sposób brzeg nie zjedzie na dół. Podpiecz tartę przez 10 minut w nagrzanym piekarniku. Wyjmij spód i odczekaj 10 minut. Następnie ułóż na spodzie jabłka. Posyp je cukrem wymieszanym z cynamonem. Drugi placek kruchego ciasta pokrój dekoracyjnym radełkiem na paski i zrób plecionkę na wierzchu ciasta. Wstaw tartę do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 160ºC i piecz ciasto na złoty kolor przez 40 minut. Upieczone ciasto lekko przestudź lub ostudź całkowicie jeśli tak wolisz.
Zmiksuj zółtka z cukrem pudrem i wanilią. Wlej śmietankę i ubijaj aż sos zacznie gęstnieć ale wciąż będzie lekko płynny. Pokrój tartę na kawałki i podaj z waniliowym sosem. Smacznego!
1 Komentarz
Taka tarta na pewno poprawiłaby mi humor :)