Tarta z truskawkami i rabarbarem to nasz dzisiejszy deser na mecz Polski z Senegalem. My kibicujemy ostro! Wczoraj grała Szwecja, kilka dni temu Iran…Nasza rodzina jest międzynarodowa! Ale wracając do tarty to jest to tarta z nadzieniem migdałowym przypominająca tartę frangipane. Sposób wykonania jest trochę inny. Podpatrzyłam go na blogu szwedzkiego cukiernika Ray Fores, który zamiast ucierać masło na puszysto dodał zrumienione masło. Zrumienione masło jeszcze bardziej podkreśla smak migdałów czy innych orzechów. Tarta z truskawkami i rabarbarem wyszła super. Dodatkowo posypałam ją kruszonką. U nas w domu jemy tartę z owocami na ciepło z lodami lub po ostygnięciu z waniliowym sosem. A Wy co wolicie do tarty lody czy sos?
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Składniki:
forma do tarty o średnicy 26 cm
Spód do tarty
180 g masła, zimnego
270 g pszennej mąki
90 g cukru pudru
1 żółtko
Nadzienie do Tarty
150 g masła, zrumienionego i ostudzonego
30 g pszennej mąki
60 g zmielonych migdałów
180 g cukru pudru
5 białek
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżeczka kardamonu, młotkowanego
¼ łyżeczki soli
200 g rabarbaru
200 g truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
Kruszonka
50 g masła
2 łyżki cukru
90 g pszennej mąki
1 łyżeczka waniliowego cukru
Zacznij od spodu do tarty. Zimne masło posiekaj nożem z mąką i cukrem. Kiedy już utworzy się kruszonka dodaj żółtko i zagnieć ciasto ale tylko do połączenia składników. Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż nim dno formy. Owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175ºC.
Wymieszaj białka z cukrem i solą. Następnie dodaj wymieszaną z migdałami i kardamonem mąkę. Zmiksuj lekko na gładką masę. Na koniec dodaj utartą skórkę z cytryny i wymieszaj łyżką. Rabarbar i truskawki pokrój. Truskawki wystarczy przepołowić na pół. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, dodaj do owoców i lekko wymieszaj. Wylej masę migdałową na schłodzony spód. Na wierzch wyłóż owoce. Z podanych składników zrób kruszonkę i posyp nią tartę. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 – 45 minut. Upieczoną tartę ostudź i lub lekko ciepło podaj z waniliowymi lodami.
20 komentarzy
Cudowności, ślinka cieknie na sam widok :)
Dziękuję!
Pomysł z kruszonką bardzo mi się podoba, niekoniecznie muszę mieć lody czy sos, takie pyszne ciacho i gorzka kawa to szczyt szczęścia:-)
Kawka do ciasta obowiązkowo!
Tarta wygląda pysznie, poprosze o kawałek z gałką lodów :) Uwagę moją zwróciły równiez piekne porcelanowe zestawy, kubki i talerzyki, cudowne :)
Nie mogłam się oprzeć i musiałam je kupić!
Wymarzona na letni poczęstunek :)
O tak, w piątek obchodzimy dzień lata w Szwecji, więc będzie jeszcze bardziej truskawkowo!
Niestety teraz takie ciasto przyda się jedynie na otarcie smutków po meczu ;)
Niestety!!!
Na tarty zawsze jestem chętna :) Kruszonka to świetny pomysł :)
Tak, też mi się wydaje, że kruszonka to fajny pomysł
Wygląda bardzo apetycznie :)
Dziękuję!
Truskawki i rabarbar połączenie idealne w czerwcu. Dwa moje ulubione warzywa.
Też uważam, że truskawki i rabarbar to świetna para!
Właśnie myslałam o cieście z rabarbarem, a Twoje jest takie pyszne!
Dziękuję!
Tarta obłędna! Z truskawkami idealna na letnie popołudnie :)
Aż szkoda, że powoli się kończą.
No niestety!