Tarta z truskawkami i rabarbarem

Tarta z  truskawkami i rabarbarem to nasz dzisiejszy deser na mecz Polski z Senegalem. My kibicujemy ostro! Wczoraj grała Szwecja, kilka dni temu Iran…Nasza rodzina jest międzynarodowa! Ale wracając do tarty to jest to tarta z nadzieniem migdałowym przypominająca tartę frangipane. Sposób wykonania jest trochę inny. Podpatrzyłam go na blogu szwedzkiego cukiernika Ray Fores, który zamiast ucierać masło na puszysto dodał zrumienione masło. Zrumienione masło jeszcze bardziej podkreśla smak migdałów czy innych orzechów. Tarta z truskawkami i rabarbarem wyszła super. Dodatkowo posypałam ją kruszonką. U nas w domu jemy tartę z owocami na ciepło z lodami lub po ostygnięciu z waniliowym sosem. A Wy co wolicie do tarty lody czy sos?

tarta z truskawkami i rabarbarem

tarta przepis

tarta owocowa

Tarta z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

forma do tarty o średnicy 26 cm

Spód do tarty

180 g masła, zimnego

270 g pszennej mąki

90 g cukru pudru

1 żółtko

Nadzienie do Tarty

150 g masła, zrumienionego i ostudzonego

30 g pszennej mąki

60 g zmielonych migdałów

180 g cukru pudru

5 białek

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

skórka otarta z jednej cytryny

1 łyżeczka kardamonu, młotkowanego

¼ łyżeczki soli

200 g rabarbaru

200 g truskawek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru

Kruszonka

50 g masła

2 łyżki cukru

90 g pszennej mąki

1 łyżeczka waniliowego cukru

tarta truskawkowa

Zacznij od spodu do tarty. Zimne masło posiekaj nożem z mąką i cukrem. Kiedy już utworzy się kruszonka dodaj żółtko i zagnieć ciasto ale tylko do połączenia składników. Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż nim dno formy. Owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175ºC.

Wymieszaj białka z cukrem i solą. Następnie dodaj wymieszaną z migdałami i kardamonem mąkę. Zmiksuj lekko na gładką masę. Na koniec dodaj utartą skórkę z cytryny i wymieszaj łyżką. Rabarbar i truskawki pokrój. Truskawki wystarczy przepołowić na pół. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, dodaj do owoców i lekko wymieszaj. Wylej masę migdałową na schłodzony spód. Na wierzch wyłóż owoce. Z podanych  składników zrób kruszonkę i posyp nią tartę. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 – 45 minut. Upieczoną tartę ostudź i lub lekko ciepło podaj z waniliowymi lodami.

 

 

SparaSpara

SparaSpara

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.