Pora na ciasto z rabarbarem i kardamonem! W tygodniu przyjaciółka obdarowała mnie świeżutkim rabarbarem. Nie mogłam się doczekać upiec rabarbarowe ciasto, pierwsze w tym roku…Faktycznie, nie! Piekłam już kruche z rabarbarem. Byliśmy tak stęsknięni za smakiem rabarbaru, że to ciasto zostało zjedzone w rekordowym tempie.
Lubicie kardamon? Przepadam za kardamonem! Jest to świetna przyprawa do ciasta z owocami. Dlatego nie omieszkałam wypróbować jej z rabarbarem. Ciasto z rabarbarem to proste ucierane ciasto do popołudniowej kawy, takie na na jeden dzień…No cóż u nas ciasta nie mają długiej żywotności…he, he…
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
na formę o średnicy 23 cm
3 jajka
200 g cukru
75 g masła
150 ml mleka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka waniliowego ekstraktu
1 łyżka nasion kardamonu, zgniecione
300 g rabarbaru
1 łyżka ziemniaczanej mąki
cukier puder do posypania
Nastaw piekarnik na 175ºC. Wysmaruj formę masłem i oprósz mąką. Rozpuść masło w rondelku, wlej mleko i odstaw do schłodzenia. Zmiksuj cukier z jajkami. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z kardamonem, połącz delikatnie z masą i wylej do formy. Obierz rabarber, pokrój w kostkę, wymieszaj ze skrobią i ułóż na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 55 minut. Patyczek powinien być suchy. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
28 komentarzy
Bardzo apetyczne ciasto – lubię rabarbar i kardamon również :) Proszę kawałeczek do kawki ;)
Dziękuję!
Nigdy nie łączyłam rabarbaru z kardamonem – ciekawa jestem smaku:)
jest bardzo fajny! Kardamon świetnie pasuje do owoców!
Niestety w tym roku rabarbar na naszym ogródku coś się nie popisał i nie będzie naszej ulubionej lemoniady :( Ale ciacho wygląda fantastycznie i może nawet byśmy się do kardamonu przekonały :D
U mnie też nie bardzo rośnie w doniczce, ale mam koleżankę, która obdarowuje mnie rabarbarem co tydzień!
Pysznie wygląda i super połączenie smaków :) Lubię takie puszyste ciasta. Do kawy idealne :)
O tak!
Za kardamonem nie przepadam, ale wypieki z rabarbarem uwielbiam i nawet dzisiaj dodałam trochę do moich pieczonych owsianek :) A takie proste ciasto bardzo mi się podoba i może wypróbuję przepis w najbliższy weekend ;)
A ja uwielbiam kardamon!
Ciasto wygląda przepysznie! :)
Dziękuję!
Ależ cudownie musiało pachnieć i smakować!
Kardamon pachnie cudownie!
Uwielbiam ciasta z rabarbarem. W tym roku nie miałam jeszcze okazji upiec żadnego, ale właśnie mnie zainspirowałaś. Idę po rabarbar! :) Dzięki! :)
Super!
aromatyczne musi być z kardamonem; bardzo lubię tą przyprawę
Je też Iza!
Akurat jestem z tych osób, które nie lubią rabarbaru. Za kardamonem też nie przepadam.
Szkoda!
Nie próbowałam połączenia rabarbaru z kardamonem, ale musi być pyszne :3
Polecam!
Połączenie rabarbaru z kardamonem to fantastyczny pomysł ! :)
Pewnie!
Awesome my dear
Come to visit my blog
Kisses
Thanks!
Interesujący dodatek kardamonu do ciasta. Zwykle dodaje go do kawy :) Tu byłoby 2 w1 – ulubiona przyprawa od razu w cieście i kawa do popicia do tego :)
Ja też dodaję kardamon do kawy lub gorącej czekolady!