Pyszny obiadek dzisiaj był, aromatyczne curry z kurczaka na kokosowym mleku. Uwielbiam azjatyckie curry. Curry przyrządzam często i na wiele sposobów. Choćby mała zmiana składników to taki gulasz będzie za każdym razem inny w smaku. Smaczne, aromatyczne i łatwe w przyrządzeniu curry z kurczaka na każdą okazją.
Curry z kurczaka
Składniki:
4 – 6 porcji
800 g odfiletowanych udek z kurczaka
1 por
350 g białej kapusty, poszatkowanej
1 czosnek solo
2 cytrynowe trawy
2 łyżki zielonej pasty curry
1 doniczka dorodnej kolendry + do posypania
2 puszki kokosowego mleka
3 łyżki soi tajskiej, jasnej
2 łyżki rybnego sosu
1 brokuł
100 g świeżego szpinaku
2 łyżki kokosowych wiórków
2 łyżki oleju
Pokrój por w grubsze plasterki. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj kapustę, por i czosnek podsmaż przez 2 minuty. Podziel udka na mniejsze kawałki i zrumień na patelni. Przełóż do garnka, dodaj pastę curry, oba sosy, zgniecioną trawę. Wlej kokosowe mleko i gotuj curry przez 35 minut. Na 10 minut przez końcem dodaj różyczki brokułu, a na samym końcu gotowania szpinak, tak aby lekko zwiędnął. Dopraw sos soją jeśli jest za mało słony. Posyp kokosowymi wiórkami i resztą kolendry. Podaj curry z kurczaka z ryżem lub makaronem noodle.
4 komentarze
Pycha :) Do tego właśnie ryż i jest super danie :)
Danie super apetyczne ale ostatnio spróbowałyśmy kolendry (bo Okrasa ciągle o niej gada xD) i niestety byłyśmy rozczarowane :P
Spotkałam się już z kilkoma osobami, które nie lubią kolendry jak mój mąż na przykład.Sama przepadam za nią!
fajne smaki