Jambalaya to jedno z naszych ulubionych dań. Przepis na jambalaya powstał na specjalne zamówienie moich dzieci. Pewnie niektórzy z Was się dziwią, że dzieci mogą być smakoszami krewetek. Sama uwielbiam wszelkie skorupiaki i bardzo wcześnie wprowadziłam je do meny dzieci, kiedy jeszcze były małe. Smaki zmieniają się z czasem ale jambalaya z krewetkami nie straciła na popularności w naszej rodzinie.
Przepis na jambalaya jest jak zwykle prosty. Używam ryżu basmati. Często są to obiadowe resztki z poprzedniego dnia. Jumbo krewetki, zielony groszek i szparagi…Skorupiaki i szparagi to po prostu niezwykła rozkosz dla podniebienia. Takie dania mogę jeść codziennie!
Przepis na jambalaya
4 porcje
Składniki:
250 g ryżu basmati
1 szalotka
200 g zielonego groszku, mrożonego
150 g zielonej fasolki, mrożonej
300 g szparagów
500 g dużych krewetek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 kostka bulionowa warzywna, ekologiczna
sól i czarny pieprz do smaku
½ płatków chili
¼ kajeńskiego pieprzu
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
Opłukaj ryż w zimnej wodzie. Przełóż do garnka, wlej 1 litr wody i dodaj kostkę bulionową. Gotuj ryż aż będzie prawie miękki ale wciąż al dente. Odcedź ryż i przełóż do garnka, przykryj pokrywką i gotuj w niskiej temperaturze (u mnie kuchnia indukcyjna poziom 3) jeszcze przez około 10 minut. Ugotowany ryż odstaw na bok, zdejmij pokrywkę i odparuj.
Pokrój szalotki w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Groszek, fasolkę i kłosy szparagów ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do cebuli wraz z krewetkami, tymiankiem, oregano i przyprawami. Smaż przez minutę w wysokiej temperaturze, po czym dodaj gorące składniki do ryżu. Dopraw solą, pieprzem, chili i pokrojonym szczypiorkiem. Wymieszaj ryż z warzywami i krewetkami. Smacznego!
2 komentarze
Bardzo pożywny posiłek :)
Wygląda bardzo zachęcająco :)