Królewski owoc w perskim gulaszu z kurczaka

Owoc granatu to symbol królewski. Fakt, tym gulaszem nawet król by nie pogardził. Jest to jedno z wielu moich ulubionych dań z kuchni perskiej. Będąc zamężna za Iranczyka 20+ lat nauczyłam się już co nieco gotować po persku. Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smakuje niebiańsko.

Do potrawy potrzeba mięso z kurczaka, zmielone orzechy włoskie , trochę cebulki i kwaśnego przecieru z granatu, którego pewnie nie ma w Polsce… Robilam to danie kiedyś z pasty z tamaryndowca, który ma zbliżony smak do granatu. Są dwie odmiany granatu: kwaśna, wykorzystywana do przyrządzania między innymi tego gulaszu i słodka, z którą na pewno zetknęliście się w sklepie. Obie praktycznie nie różnią się wyglądem jedynie smakiem.

przepis na fesenjoon

Oryginalna nazwa tego perskiego gulaszu brzmi fesenjoon (fesendżun) . Danie to jest bardzo popularne w północnej części Iranu, z której się wywodzi mój mąż. Tam właśnie też używa się głównie mięso dzikiej kaczki do przyrządzenia tego dania. Miałam przyjemność jeść ten gulasz z kaczką, ale z kurczakiem jest nie mniej dobry. Polecam bardzo!

Kuchnia perska – fesenjoon

Składniki:

5-6 porcji

  • 600 g fileta piersi lub udek z kurczaka
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki przecieru z granatu
  • 1 l wrzątku
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • garść rodzynek sułtanek
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka ziaren granatu do dekoracji

Wykonanie:

Podziel mięso na mniejsze kawałki. Zmiksuj orzechy. Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż mięso na rozgrzanej patelni wraz z cebulą i przyprawami. Przełóż do garnka o grubym dnie. Dodaj przecier z granatu, orzechy i wlej wrzątek. Gotuj gulasz przez około 40 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj rodzynki. To danie jak większość potraw perskich podaję z ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem szafranu.

 

2 komentarze

  • To jest właśnie to czego szukałam:) Granatów wysyp, a nie za bardzo miałam pomysł co z nim zrobić. Niestety prędzej pastę z tamaryndowca dostanę niż przecier z granatu, ale mimo wszystko bardzo jestem ciekawa efektu! pozdrawiam ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *