Owoc granatu to symbol królewski. Fakt, tym gulaszem nawet król by nie pogardził. Jest to jedno z wielu moich ulubionych dań z kuchni perskiej. Będąc zamężna za Iranczyka 20+ lat nauczyłam się już co nieco gotować po persku. Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smakuje niebiańsko.
Do potrawy potrzeba mięso z kurczaka, zmielone orzechy włoskie , trochę cebulki i kwaśnego przecieru z granatu, którego pewnie nie ma w Polsce… Robilam to danie kiedyś z pasty z tamaryndowca, który ma zbliżony smak do granatu. Są dwie odmiany granatu: kwaśna, wykorzystywana do przyrządzania między innymi tego gulaszu i słodka, z którą na pewno zetknęliście się w sklepie. Obie praktycznie nie różnią się wyglądem jedynie smakiem.
Oryginalna nazwa tego perskiego gulaszu brzmi fesenjoon (fesendżun) . Danie to jest bardzo popularne w północnej części Iranu, z której się wywodzi mój mąż. Tam właśnie też używa się głównie mięso dzikiej kaczki do przyrządzenia tego dania. Miałam przyjemność jeść ten gulasz z kaczką, ale z kurczakiem jest nie mniej dobry. Polecam bardzo!
Kuchnia perska – fesenjoon
Składniki:
5-6 porcji
- 600 g fileta piersi lub udek z kurczaka
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 3-4 łyżki przecieru z granatu
- 1 l wrzątku
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- garść rodzynek sułtanek
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- kilka ziaren granatu do dekoracji
Wykonanie:
Podziel mięso na mniejsze kawałki. Zmiksuj orzechy. Pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż mięso na rozgrzanej patelni wraz z cebulą i przyprawami. Przełóż do garnka o grubym dnie. Dodaj przecier z granatu, orzechy i wlej wrzątek. Gotuj gulasz przez około 40 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj rodzynki. To danie jak większość potraw perskich podaję z ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem szafranu.
2 komentarze
To jest właśnie to czego szukałam:) Granatów wysyp, a nie za bardzo miałam pomysł co z nim zrobić. Niestety prędzej pastę z tamaryndowca dostanę niż przecier z granatu, ale mimo wszystko bardzo jestem ciekawa efektu! pozdrawiam ciepło.
Na pewno bedzie ci smakowac