Początek lutego, więc zapraszam do udziału w przepisie miesiąca, którego tematem jest obiad z kurczaka. Kurczak to ulubione danie na obiad , chyba nie tylko w mojej rodzinie. Kurczak w pomarańczach, kurczak z grilla, krokiety z kurczakiem , tarta z kurczakiem to najczęściej przyrządzane przeze mnie dania.Dzisiaj postanowiłam upichcić coś nowego, a mianowicie kurczaka z topinamburem. Jest to danie jednogarnkowe, przyrządzone w piekarniku. Użyłam tutaj ziół takich jak tymianek i estragon, a z przypraw między innymi szafran i kolorowy pieprz. Potrawa bardzo aromatyczna. Jeśli nie znajdziecie topinamburu, możecie go zastąpić ziemniakami, aczkolwiek danie będzie miało trochę inny charakter.
Topinambur to bardzo zdrowa roślina. Nie piszę warzywo, bo to bulwy rośliny zwanej słonecznik astrowaty, którą wiele z Was na pewno ma w ogródku. Topinambur świetnie pasuje np. do zapiekanki lub do zupy. Zupa z topinambura to moja specjalność.
Kurczak pieczony z topinamburem
Składniki:
5 porcji
1 kurczak podzielony na porcje lub 10 pałek z kurczaka
½ kg topinamburu , obrane bulwy i pokrojone w ćwiartki wzdłużnie
1 cytryna, pokrojona w cienkie plasterki
6 dużych szalotek podzielonych w grube piórka
1 główka solo czosnku
½ łyżeczki szafranowych nitek i szczypta zmielonego szafranu
4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
4 łyżki wrzątku
sól do smaku
1 łyżeczka cytrynowego pieprzu, lub biały pieprz wymieszany ze skórką otartą z cytryny
1 łyżeczka ziaren różnokolorowego pieprzu, zgniecione w moździerzu
1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 łyżki świeżego, posiekanego
spora doniczka świeżego estragonu, 6 gałązek, koniecznie
Obierz topinambura i gotuj w lekko osolonej wodzie prze 5 minut. Szalotki jeśli duże podziel na ćwiartki, a czosnek na grube plasterki. Gałązki estragonu obierz z liści, a same liście z grubsza pokrój. Do sporej miski wrzuć wszystkie przyprawy, zioła, szalotki, czosnek, odcedzony topinambur,pokrojoną w plasterki cytrynę, wlej oliwę i wymieszaj. Dodaj kurczaka, posól i jeszcze raz wszystko wymieszaj najlepiej rękoma. Ułóż wszystko w żaroodpornej misce, podlej wrzątkiem i piecz przez 45 minut w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu. Jeśli danie za bardzo się rumieni, przykręć piekarnik. Podaj danie z sałatka ze świeżych warzyw.
25 komentarzy
Gosia! Proszę, jak się w tym miesiącu zgrałyśmy:-) dołączam kurczka;-))
http://gotujewdomu.blogspot.com/2015/02/ravioli.html
Pozdrawiam
Wow!
Super!
Ja też dorzucę swoje dwa grosze:
http://szybkotaniosmacznie.blogspot.de/2015/02/kremowa-zupa-z-marchewki-i-indyka-bez.html
Pozdrawiam
Mniam!
Pewnego dnia uda mi się kupić topinambur i wtedy na pewno wrócę do Twoich przepisów :) Wygląda nadzwyczaj zachęcająco.
Twój blog jest świetny :) Smakowicie wszystko wygląda :) Czytam teraz blogi kulinarne bo zobaczyłam te gadżety: http://blog-sniadaniowy.blogspot.com/2015/02/zobacz-20-najnowszych-gadzetow-do.html i tak jakoś nie naszło, że jestem za słabą kucharką i moja kuchnia powinna wyglądać nieco inaczej :) Dzięki twojemu blogowi na pewno się to zmieni ;) Pozdrawiam:D
Dziękuję!
Czy w zabawie mogą brać udział tylko osoby posiadające bloga?
Pozdrawiam:)
Oczywiście , że nie. Możesz dodać Swój przepis tutaj, bardzo chętnie wypróbuję.
Pozdrawiam serdecznie
Dorzucam coś na obiad od siebie :-) http://agattek.blox.pl/2015/02/Kurczak-z-warzywami-w-nalesniku.html
Wyglądają bardzo apetycznie!
No i zmobilizowałam się:
http://czerwieniblekit.blox.pl/2015/02/Roladki-z-udek-kurczaka-z-boczkiem-w-sosie-z.html
same pyszności!
Ja w tym miesiącu też się dołączę..
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/02/kurczak-po-papiesku.html
Ja też dorzucam przepis :)
http://www.studiokuchnia.pl/2015/02/pizza-cezar/
Wygląda bardzo apetycznie!
Ja też dorzucam przepis :-)
http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/02/placki-z-kurczaka.html?m=0
Pozdrawiam Gosiu :-)
Robię podobne…Moje dzieci uwielbiają je!
Witaj Małgosiu, właśnie opublikowałam kurczakowy przepis:
http://czerwieniblekit.blox.pl/2015/02/Kurczak-w-pikantnej-otrebowej-skorupce.html
Pyszności!
No nie wiem czy to na obiad, ale na lunch moze byc. http://mirosixgotuje.blox.pl/2015/02/Salatka-z-peczakiem-i-kurczakiem.html
Malgosiu, tym razem zdążyłam :) Tylko napisz proszę czy we wpisie powinnam dodać jakąś informację o Twojej akcji – pozdrawiam
http://staregary.blogspot.com/2015/02/kurczak-kukurydziany-w-sosie-smietanowym.html
Super przepis! U mnie też kurczaki: http://www.insidemylittlekitchen.pl/dania-glowne/burgery-z-kurczakiem-awokado-konfitura-z-cebuli/
Zapraszam :)
Pani Małgosiu. Proszę o podanie źródła przepisu! Przecież jego autorem jest Yottam Ottolenghi!
Hej Magda! Inspiracją do tego przepisu był przepis na anglojęzycznym blogu.Pierwszy raz zetknęłam się z Yottam Ottolenghi dzięki tobie. Nie ma takiego czegoś jak copyright na przepis. Zmiana chociaż jednego składnika w przepisie, a nawet już jego przetłumaczenie to już inny przepis. Dlatego jeśli nawet dany blog jest inspiracją do jednego z moich przepisów nie podaję źródła, bo nigdy niewiadomo czy ten blog jest pierwotnym twórcą przepisu…Poza tym zawsze konstruuję przepis pod siebie jak w wyżej wymienionym przypadku. Dziękuję za uwagę. Dzięki Tobie znalazłam nowe źródło inspiracji, z którego może skorzystam w przyszłości.